David Mareček: Proč byla prezidentská debata v Rudolfinu? Je to historická reminiscence

21. únor 2018

Rudolfinum sloužilo prvním československým poslancům i tělocvikářům. Prezidentští kandidáti ale debatovali v „bývalé“ parlamentní jídelně.

Rudolfinum se stalo dějištěm nejsledovanější televizní debaty před rozhodujícím druhým kolem prezidentské volby. „To je historická reminiscence,“ připomíná generální ředitel České filharmonie David Mareček. „Ač je to dneska stánek umění, tak poměrně dlouho sloužilo politice,“ vysvětluje.

Debata v jídelně

„Rudolfinum totiž bylo za první republiky parlamentem.“ Československé Národní shromáždění zde zasedalo v letech 1919–1941. Třikrát po sobě (v letech 1920, 1927 a 1934) zde byl prezidentem zvolen Tomáš Garrigue Masaryk. Jeho mramorová socha dokonce stála v ose Dvořákovy síně.

„Pikantní perličkou je, že ve dvoraně, kde kandidáti Miloš Zeman a Jiří Drahoš hovořili, kdysi byla poslanecká jídelna. Sněmovna samozřejmě sídlila ve Dvořákově síni, kde tehdy nebyly varhany,“ popisuje Mareček.

Jméno po arcivévodovi

Rudolfinum bylo vystavěno v 80. letech 19. století. Slavnostně se otevřelo jen krátce po Národním divadle 7. února 1885 jako víceúčelové kulturní zařízení s koncertní síní a výstavními sály. Pojmenováno bylo po následníku rakousko-uherského trůnu arcivévodovi Rudolfovi.

Rudolfinum (1904)

Adaptace budovy pro politiky probíhala s přestávkami v letech 1919–1932. V první fází bylo zarovnáno podium s koncertním sálem, o něco později byly odstraněny i varhany. Úpravami prošly lodžie, galerie, salónky, vestibul i foyer, aby jednotlivé části sněmovny spolu mohly lépe komunikovat.

Tělocvična i kulturní památka

Původní účel se koncertnímu sálu vrátil paradoxně až za protektorátu a pro Německou filharmonii, která v Čechách působila až do roku 1945. Česká filharmonie se do prostor Rudolfina vrátila až v roce 1946. Z jižní části ale byla zřízena tělocvična. V roce 1989 byla prohlášena za kulturní památku.


Rudolfinum
autoři: zis , David Mareček , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.