David Storch: Dálnice D8 pomůže. Vadí ale oku

13. leden 2017

Dálnice bývá pro ochranáře červený hadr. Biolog a ekolog vás překvapí svým pohledem na dálnice obecně, na současnou podobu ekoduktů u nás a na aleje podél silnic.

„Dálnice D8 pomůže krajině," překvapuje ekolog David Storch. „Když tam nebyla, byly tam dvě velmi frekventované silnice. Jedna na Teplice přes Velemín a druhá podél Labe na Ústí. A ty už krajinu narušovaly.“ Biolog připomíná, že detailní porovnání negativního vlivu silnic a dálnic často vychází ve prospěch dálnic.

„Protože jsou od krajiny mnohem víc oddělené. To je na jednu stranu problém, protože představují bariéru. Na stranu druhou v přírodě jsou přirozené bariéry: řeky, horské hřbety, ale i intenzivně obdělávaná zemědělská krajina.“ Tím, že dálnice není tak snadno překonatelná, je to možná ještě lepší.

Vadí „jen“ krajinnému rázu

„Frekventované silnice sice lze přeběhnout, ale s velkou pravděpodobností zvíře na silnici zahyne,“ vysvětluje Storch. „Dálnice zkrátka trochu řeší problém husté sítě silnic.“ Problematická je D8 podle Storcha z hlediska estetické stránky krajiny, krajinného rázu.

„České středohoří je nejkrásnější krajina u nás. I když jsou tam už silnice a průmysl. A každý zásah to jen zhorší. A proto si myslím, že to šlo udělat jinak: postavit tunel.“ Tunel by byl sice dražší, dálnici by ale zkrátil.

Tunel by problematický úsek vyřešil

„Vyřešil by ale problém s krajinným rázem. A hlavně by se vyhnul tomu problematickému místu, o kterém se pořád diskutuje. Je přesně v tom záhybu, který by tam díky tunelu nebyl.“ Storch mluví o posledním zprovozněném úseku dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi.

Logo

Kvůli nestabilnímu podloží je měsíc po otevření provoz u prackovické estakády sveden na jeden z dvou mostů. Sněmovna teď chce po vládě nezávislý forenzní audit. S návrhem souhlasí i ministr dopravy Dan Ťok.

Potřebujeme stromy podél silnic?

„Mně se líbí aleje. Ale považuju za hodnověrný údaj, že stojí za smrtelnými nehodami. V naší krajině je obecně víc dřevinné vegetace než je nutné. Ubývá bezlesí. Česko je nejzalesněnější a nejzakřovinější za poslední stovky let. A to není dobře. Z hlediska ochrany přírody nejsou aleje nijak zásadní.“

autoři: kko , David Storch , rota
Spustit audio