David Storch: Nikdy nebylo v biosféře tolik dusíku. Změny v zemědělství mají vliv na celou Zemi

20. červen 2018

Industrializace, intenzifikace, zavádění nových plodin a masivní využívání dusíkatých hnojiv. To jsou ve zkratce nejzásadnější změny, kterými prošlo zemědělství za posledních 100 až 150 let.

„Pokrok lidstva si většinou spojujeme s průmyslovou revolucí, ale málo si uvědomujeme, že tento vývoj umožnily především změny technologií v zemědělství,“ zdůrazňuje biolog a ekolog David Storch.

Intenzifikace zemědělství v posledním století umožnila nárůst lidské populace na dnešních sedm miliard a tato takzvaná zelená revoluce pořád pokračuje. Do přírody se dostávají látky, které v ní v takovém množství předtím nebyly, a děje se to navíc velmi rychle.

Nebezpečí číhá i v hormonech a lécích

„Každoročně se například vyprodukuje asi půl miliardy tun dusíkatých hnojiv. Víme jistě, že nikdy v historii Země nebylo v biosféře tolik dusíku jako nyní.“ Kromě dusíku a fosforu z umělých hnojiv se zamořování biosféry týká i dalších chemikálií, které ovlivňují fyziologii živočichů i lidí, přestože se v přírodě objeví jen ve stopovém množství.


Těžko se tomu bránit, protože změny se dějí tak rychle, že výzkum bude vždycky pozadu za tím, co se reálně děje.David Storch

Jako příklad uvádí ředitel Centra pro teoretická studia Univerzity Karlovy a Akademie věd některé léky nebo hormony. Vlivem těchto látek si můžeme vysvětlit například nárůst alergických a autoimunitních onemocnění v posledních desetiletích.

Přírodní rovnováha je iluze

Člověk je v přírodních procesech zapletený už od úsvitu svého vývoje a dnes už nedokážeme dost dobře oddělit, co je přírodní a co vzešlo z působení člověka. Právě v tom se během posledních let nejvíc změnil pohled ekologů na působení lidstva na Zemi, kteří se dříve přikláněli k oddělování „dokonalé“ přírodní rovnováhy a jejího ničivého narušování člověkem.

„Rovnováha v přírodě nikdy nebyla perfektní, vždycky byla něčím narušovaná. Ale pravda je, že dnes je nepříznivých vlivů tolik, že je to mnohem větší zátěž,“ shrnuje David Storch.

Kromě hnojiv se do půdy dostávají také látky z chemických postřiků
autoři: zis , and , David Storch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.