David Storch: Proto je třeba Brdy vypálit

27. květen 2016

Dnešní ekologie už proti dřívějšku dobře ví, že vnější zásahy člověka do krajiny jsou velmi důležité. Musí se kosit tráva nebo provádět nezbytné řízené požáry. Třeba jako ten v brdských vřesovištích. Proč?

„Nejhorší je, pokud vám nějaká oblast zaroste. Rázem je druhově chudší a vede to i k největšímu vymírání různých druhů fauny i flóry,“ říká biolog David Storch. Podobně nutný byl nedávno (hodně kritizovaný) řízený požár v Chráněné krajinné oblasti Brdy, na místním vřesovišti Jordán.

„Vřesoviště jsou vzácná. Na požáry jsou ale zvyklá. Vojáci je totiž chtě nechtě pravidelně zapalovali při různých cvičeních. Udržovali tak velmi unikátní prostředí, které se dnes snažíme simulovat.“ Aby takový požár zamezil vymírání vřesoviště, musí být pouze lokální a naplánovaný.

Jako lovci mamutů...

„A co se pak stane? To, co bylo pod zemí, přežije. Včetně oddenků vřesu. To nad zemí buď uteče, občas tedy i nějaká populace vymře, ale ihned je nahrazena z okolí.“ Požár je perfektní způsob, jak takový přírodní unikát dále udržovat. Podobně se v krajině chovali už lovci mamutů.

Podle posledních vědeckých zjištění, nechávali zřejmě záměrně část krajiny vyhořet. „Aby měli mozaiku lesa a bezlesí, na které našli obživu,“ vysvětluje ekolog David Storch. Udržování biologické rozmanitosti pro nás může být klíčové i v budoucnu. Třeba kdyby vyhynuly včely.

Kdo nahradí včely

Už loňský rok byl pro české (i polské) včelaře kritický: uhynulo 20 % včelstev. Podle ekologa to zatím naše příroda zvládla, důležité ale je právě zachovat biologickou rozmanitost prostředí. Spousta rostlin je na včelách závislých jako na opylovačích. Kromě včel opylují ještě pestřenky. Nezvládly by je nahradit?

Včela

„Záleží na tom, jestli jich je dostatečný počet a druhů.“ Podle odborníků je prý i docela možné, že kdyby jeden druh vyhynul, tak je biologická rozmanitost krajiny (diverzita) dokáže nahradit. Právě proto je tak důležitá. „Kdyby ne, a vyhynul by celý jeden druh opylovačů, pak to může skončit katastrofou.“

Víte, že část evropské populace má v sobě geny lovce mamutů? Jak se adaptovali na tehdejší klimatické podmínky? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , David Storch
Spustit audio