David Storch: Začala ekonomická migrace lidí, která už nepřestane. Jejich země je už neuživí

2. září 2015

Kromě lidí k nám do Polabí nedávno emigroval šakal z Balkánu. Stejně jako migrace lidí i migrace zvířat souvisí podle ekologa Storcha se změnou klimatu.

Změna klimatu se týká hlavně velké oblasti Předního východu a severu Afriky. „Je tam totiž obrovská nerovnováha mezi velikostí populace a schopností půdy obyvatele uživit,“ říká David Storch. Některé země si s tím zatím dokázaly poradit: za peníze z prodeje ropy nakupují potraviny.


Klimatické změny povedou k extrémům, na které musíme být připraveni. Byly a budou tady vždy, tak jak to u přírodních katastrof bývá. A neexistuje způsob, jak tomu zabránit.

Ale když přijdou války, systém se zhroutí. „Migrace je tak pro lidi jediné možné řešení.“ Takto započatá ekonomická migrace podle něj už nepřestane. „Nedá se žít tam, kde nejsou zdroje a kde se sítě kontraktů zhroutí. A s tím Evropa něco dělat musí.“

Vláda se chová rozumně

Podle Storcha je zatím jediným řešením důsledně dodržovat platnou Schengenskou dohodu. „Mnozí Maďarům vytýkají, že stavějí ploty. Ale oni jen dodržují to, co jim Schengen nařizuje. Tedy že musí chránit vnější hranici prostoru.“ Naše vláda má podle něj rozumný postoj.

Musí se hlavně zpřísnit a sjednotit už existující mechanismy azylových řízení a zvýšit ochrana hranic. „Ve většině případů jde o ekonomickou migraci a s tím se něco zásadního dělat musí. Musíme prostě mít silnou imigrační politiku.“

Souhlasí i s pomocí lidem v zemích, ze kterých pocházejí, a v uprchlických táborech. „Ale myslet si, že podporou domácích elit vyspěje národ natolik, že migrace ustane, je opravdu iluzorní. Jejich země je už opravdu neuživí.“ Stačí se podívat na imigrační politiku USA: zeď proti Mexiku jim nestačí.

Otázka kvót je marginální

Kvóty Evropské komise na přijetí uprchlíků jsou jen maličká čísla, se kterými se prý bez problémů naše země vypořádá. Jde jen zhruba o 1500 lidí, přitom tady dnes žije několik set tisíc cizinců třeba z Ukrajiny. Nesmíme ale tyto počty směšovat s ekonomickými migranty ze středu a severu Afriky.

Česko má ale taky jednoho migranta, na kterého je pyšné. Tedy ekolog Storch určitě. Je to šakal, který k nám doputoval z Balkánu. V minulosti ale už byl součástí naší fauny, takže se vlastně jen vrátil. Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

Logo
autoři: lup , zis , David Storch
Spustit audio