David Storch: Že jsou na tom uzeniny jako tabák nebo azbest? Ani mě to moc nepřekvapilo

4. listopad 2015

Šunka a párky způsobují rakovinu. Co s tím? Podle ekologa nic. Na něco lidé umírat musí. Z hlediska krajiny je rostlinná výroba mnohem horší. Plantáže na sóju totiž zničí, co jde. Na rozdíl od pastvin.

Světová zdravotnická organizace zařadila uzeniny, jako je šunka, slanina nebo párky, na seznam prokázaných karcinogenů. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny totiž došla k závěru, že tyto masné výrobky mohou způsobovat rakovinu tlustého střeva.

„Moc mě to nepřekvapilo. Myslím, že se vědělo, že uzeniny nejsou úplně nejzdravější jídlo,“ připouští David Storch. „My si často mylně myslíme, že tradiční způsob života byl prost moderních nemocí, jako je právě rakovina. Ale není tomu tak.“

Na rakovinu se umíralo vždycky

Storch připomíná, že uzení je velmi tradiční a efektivní způsob konzervace masa. A jako takový je jen důkazem toho, že i naši předci jedli často velice nezdravě. „Taky úmrtnost byla velká a délka dožití docela malá.“ Není to tedy tak, že by chemii a jedy přinášel jen moderní způsob života.

„Všelijaké přírodní národy žijící u otevřeného ohně trpěly rakovinou mnohem víc než lidé dneska,“ upozorňuje profesor na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Že nejdůležitější je vyvážená strava, dokazuje i pohledem makroekologa.

Proč nejsme všichni vegetariány?

„Neplatí jednoduchá zkratka, že za všechno zlo v přírodě může spotřeba masa. Na maso se sice spotřebuje víc vody, větší rozloha pozemků apod. Ale kdybychom přešli na vegetariánství, uživí se větší počet lidí. Jenže mi přece nechceme, aby se uživil větší počet populace.“

Kdyby existovala jenom rostlinná výroba, může to být z hlediska přírody mnohem horší. I z hlediska populace. „Protože bude jenom větší populace, která nakonec bude mít jenom obrovskou spotřebu.“ Navíc prý z hlediska biologické rozmanitosti jsou pastviny mnohem lepší než plantáže.

Pastviny

Sója škodí!

„Živočišná výroba ale dost často probíhá tak, že se pěstuje obrovské množství sóji na plantážích, které zničí úplně všechno. A tou sójou se pak ten dobytek živí. A tohle je vlastně úplně nejhorší,“ dodává ředitel Centra pro teoretická studia.

Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , David Storch , rota
Spustit audio