Eduard Stehlík: Jeden za všechny, všichni za jednoho. NATO je jako Tři mušketýři

3. říjen 2014

Severoatlantická aliance mění své vedení. Dána střídá Nor. Jaké byly poslední roky pro NATO? A jak si stojí česká armáda?

Funkce generálního tajemníka Severoatlantické aliance se ujal bývalý norský premiér Jens Stoltenberg. V čele NATO nahradil dánského expremiéra Rasmussena.

O Stoltenbergovi se říká, že je mužem méně ostrých slov, než byl Rasmussen. „Směřování aliance a její momentální akce nebude generální tajemník moc měnit. Hlavní osa je nastolená,“ říká Eduard Stehlík.

Čtěte také

Podle Stehlíka také celý svět cítí, že se zde objevují různé bezpečnostní hrozby. A je jedno, zda jde o situaci v oblasti nám nepříliš vzdálené nebo na druhém konci světa. „Těch ohnisek je mnoho a vedení NATO je bude muset hasit.“

Klíčové roky pro NATO

Dosavadní šéf NATO Anders Fogh Rasmussen bilancoval své pětileté působení. Popsal ho jako nejrušnější roky, které aliance zažila. Poslední roky ale byly přelomové i pro českou armádu.

„Celá řada útvarů je schopná nasazení. Bez ohledu na to, zda se jedná o speciální jednotky nebo brigádu rychlého nasazení. Armáda se opravdu velmi posunula,“ dodává vojenský historik.

Podle Stehlíka roky 2008 a 2009 posouvaly vývoj nejen v Severoatlantické alianci, ale i v celém světě. Prý nejvíce od konce studené války. „V roce 1989 někteří historikové prohlašovali konec dějin. Říkali, že se již svět nemá kam posouvat. To se velmi mýlili,“ říká.

Nikdo nevymyslel nic lepšího

Severoatlantická aliance vznikla jako obranná aliance zajišťující bezpečí a ochranu svým členům. „Pevně věřím, že jsme schopnými partnery NATO. A také, že se NATO drží hesla jeden za všechny, všichni za jednoho,“ přirovnal Stehlík organizaci k Dumasovým Třem mušketýrům.

Stehlík nechce komentovat a hodnotit politiku NATO. Rozhodně ale tvrdí, že lepší organizaci nemáme. „Byly tu různé pokusy nahradit Severoatlantickou alianci, ale všechny selhaly. V současné chvíli je jediným orgánem, který efektivně funguje,“ myslí si.

Co říká na působení genrála Petra Pavla v NATO? Dočkají se ostatky parašutistů svého hrobu? Jak se mají trestat válečné zločiny? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Eduard Stehlík , jra
Spustit audio