Eduard Stehlík: Někdy nic jiného než pádná odpověď zbraněmi nezbývá

3. září 2014

Bojovat proti zlu musíme doma i v zahraničí. Mír není samozřejmostí. Navíc musíme i to samotné slovo oprášit od ideologického balastu. A každý den děkovat, že ho máme tak hodně dlouho.

Když se nás vojenský konflikt nedotýká, tak se hezky chrastí zbraněmi. „Jsou ale opravdu chvíle, kdy nic jiného než pádná odpověď zbraněmi na násilí už bohužel neexistuje. I když vyjednávání je vždy na prvním místě,“ říká vojenský historik Eduard Stehlík.

Podle něj nám ale zatím válka mezi zeměmi NATO a Ruskem nehrozí. „Hlavně ze strany zemí NATO si to opravdu nikdo nepřeje. A snahy o rozpoutání války jsem naštěstí nezaregistroval ani na české politické scéně.“

Čtěte také

Je válka jen pokračováním politiky jinými prostředky? „Válka je válka,“ nesouhlasí historik. „A vyjednávat je třeba do poslední chvíle.“

Čeští vojáci v zahraničí

Čeští vojáci cvičí v Německu v simulované afghánské vesnici

Smrt čtyř českých vojáků na zahraniční misi v Afghánistánu 8. července 2014 podle něj stmelila českou společnost. Češi si teď konečně uvědomují, že se s terorismem bojuje i za ně.

„Vojáci na zahraničních misích bojují proti zlu. A je úplně jedno, jestli to je v cizině, nebo doma," vysvětluje Stehlík.

Mediální svět války

Je naše společnost opravdu tak otupělá, že jí nevadí ani válka v přímém přenosu? „To, co sledujeme v televizi, ale válka není. Je to její mediální obraz. A ten už může být propagandou jedné, druhé nebo další strany.“ Kdybychom prý totiž viděli, co se tam opravdu děje, tak u toho nemůžeme snídat.

Jak ukazují dějiny, sklouznout do válečného konfliktu je jednoduché. Zastavit válečné běsnění je ale úplně jiná kapitola. Navíc odstranění křivd, které ve válkách vždy na obou stranách zákonitě vzniknou, prý vytváří minová pole dalších jednání.

Poučil se svět dvěma válečnými konflikty, nebo ne? Mělo by dojít k vypořádání se zločiny proti lidskosti i po tolika letech? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: lup , zis , Eduard Stehlík
Spustit audio