Eduard Stehlík: Peníze na zbrojení v době míru šetří krev národa za války

6. duben 2016

Co ukazují loňské zvýšené výdaje na zbrojení států světa? Podle vojenského historika je to jak příprava na válku, tak zvýšené obavy o vlastní bezpečí.

Na celém světě se loni zvýšily výdaje na zbrojení. Podle švédského mezinárodního výzkumu Agentury pro mír to dělalo 1,7 bilionu dolarů. Podobný nárůst byl naposledy zaznamenán v roce 2011. Je to dobře, nebo ne? „Jak se to vezme,“ říká Eduard Stehlík.

Zlomové body: Ukrajina, migrace...

Můžeme to brát jako přípravu na válku. Ale země s kvalitní a dobře vyzbrojenou armádou se asi neocitnou na prvním místě seznamu agresora. „V této souvislosti mne vždy napadá velmi moudrý výrok generála Karla Husárka z 30. let, který říkal, že peníze na zbrojení v době míru šetří krev národa za války.“

Řada zemí je ke zvyšování nákladů na armádu určitě tlačena pocitem ohrožení. V Evropě je to děním na Ukrajině a v Rusku. Země jako Polsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko a Slovensko navýšily výdaje na své armády až o 13 %. A co my?

Čtěte také

ČR jako zbrojní velmocí

Podle historika to žádná sláva není. „Když jsme vstupovali do NATO, tak jsme se zavázali navýšit rozpočet obrany na 2 % HDP. Dnes jsme ale stále na jednom procentu. Sice premiér slíbil, že to v roce 2020 bude 1,4 %, ale to pořád není slíbená částka.“


Podíl HDP na zbrojení:
1. USA (i když náklady loni klesly o 2,4 %)
2. Čína (+ 7,4 %)
3. Saúdská Arábie (+ 5,7 %)
4. Rusko (+ 7,5 %)

Přitom v roce 1938 dávalo předválečné Československo celých 8 % HDP. Tehdy jsme byli šestí na světě (před námi např. SSSR, za námi Francie). „Armáda nemůže být donekonečna dojnou krávou státu. A když se někde objeví díra, tak jí zaplácnout z rozpočtu obrany,“ zlobí se Stehlík na státníky.

Voják není náhradní policista

Zvyšování českých výdajů by mělo ale podle premiéra sloužit na obranu země v době evropské migrační krize. Armáda se společně s policií začala intenzivně připravovat na obranu hranic. Dávno už totiž nemáme armádu, která by dokázala naše hranice chránit.

Společné cvičení policie a armády na jihočeském hraničním přechodu Dolní Dvořiště se uskutečnilo už loni v září

„Policistů je totiž proti vojákům dvojnásobek. A pokud vojáky chápeme jako silnou posilovou složku, tak jsme na omylu. Ta posila je opravdu malá.“ Vojáci elitních jednotek by se prostě podle Stehlíka měli připravovat k boji a ne být rozstrkáni po celé zemi k plnění úkolů, které by prvotně měli dělat policisté.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Eduard Stehlík
Spustit audio