Eduard Stehlík: Před sto lety se Francie přihlásila k Československu. Armáda ale byla založena dříve

4. červenec 2018

Před 100 lety, 30. června 1918, na planině nedaleko města Darney, přísahalo 6000 legionářů věrnost vznikajícímu československému státu. Pro mnohé je právě toto místo kolébkou československé armády. Proč ale mají vojenští historikové na událost trochu jiný názor?

„Z pohledu tehdejších lidí šlo vlastně o předání praporu jednomu ze dvou pluků tehdejší československé střelecké brigády a o určitou deklaraci, že Francie vnímá Československou národní radu jako základ budoucí vlády, pokud vznikne. Nicméně uznání československých legií jako základu armády přišlo už o rok dříve,“ říká armádní historik Eduard Stehlík.

Předpokládalo se prý, že bude předán prapor a složena přísaha před odchodem na frontu. Důležité ale bylo, že na místo dorazil francouzský prezident Raymond Poincaré a přítomen byl i Edvard Beneš jako představitel Československé národní rady. „Největší důležitost tohoto data tkví v politické deklaraci francouzské vlády ve vztahu k Československé národní radě.“

Větší roli hraje Zborov

Celá řada vojenských historiků tak jako významnější datum budování armády bere 2. červenec 1917, kdy proběhla bitva u Zborova. Vojenský úspěch Čechoslováků, ukázal, že jsme vynikající vojáci. Od bitvy se odvíjela povolení ruských oficiálních úřadů k rozšířenému náboru našich vojáků. I proto se Zborov slavil za první republiky jako nejvýznamnější armádní svátek.

Čeští a slovenští dobrovolníci přitom bojovali ve válce už v roce 1915. Tehdy byla v bitvě u Arrasu nasazena rota Nazdar. „To je opravdu mimořádná záležitost. A i to je jeden ze základních kamenů a jedno z velkých vítězství československých legií ve Francii, které jsme ale krvavě zaplatili. Třetina vojáků padla a rota Nazdar přestala po prvním dni nasazení prakticky existovat.“

Macron nedorazil

Francie si každopádně událost z 30. června 1918 připomíná každoročně. Letos se slavnostního ceremoniálu ke 100. výročí účastnili i premiéři Česka a Slovenska Andrej Babiš s Peterem Pellegrinim v doprovodu francouzské ministryně obrany. Až do posledního okamžiku se předpokládalo, že dorazí i francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Největší zklamání to přineslo místním obyvatelům, protože celé městečko Darney věnovalo návštěvě obrovské úsilí. Město bylo připravené jak z cukru. Připraveny byly i obrazy v nadživotní velikosti. Navíc v Darney je s mimořádným srdcem budované muzeum,“ uzavírá Stehlík.

autoři: zis , Eduard Stehlík
Spustit audio