Erik Best: Cesta do Číny ukázala, jak si prezident protiřečí

30. říjen 2014

Prezident Miloš Zeman byl první evropskou hlavou státu, která navštívila Čínu po začátku událostí v Hongkongu. Politiku Číny odmítl komentovat, výsledky ekonomických jednání jsou nejasné. Co vlastně cesta přinesla České republice?

„Prezident tuto cestu nekonzultoval s EU. Příliš to nekonzultoval ani s ministrem zahraničí. Až čas ukáže, co vše tam udělal,“ odhaduje Erik Best.

Zeman sám odmítl události v Hongkongu i vnitřní záležitosti Číny komentovat. „To řekne prezident, který využije každou příležitost, aby okomentoval události na Ukrajině, v Rusku nebo na Blízkém výhodě. To si trochu protiřečí,“ myslí si americký novinář.

Čtěte také

Erik Best nepatří mezi lidi, kteří by odsuzovali Čínu právě kvůli situaci v Hongkongu. Přijde mu ale podivné, že se prezident prohlašuje bojovníkem za svobodu a velkým Evropanem. „Cesta do Číny ukazuje, že to moc pravda není,“ myslí si.


Během své cesty se prezident Zeman také setkal se svým protějškem prezidentem Si Ťin-pchingem. Zeman ho ujistil, že Česká republika uznává územní celistvost Číny včetně kontroverzních území Tibetu a Tchaj-wanu.

„Nebojoval tam za svobodu, a pokud vím, tak si ani nenamáhal zjistit, jaká je evropská pozice v tomto problému,“ vysvětluje své tvrzení Best.

Tajemná ekonomická jednání

Co se týče ekonomické roviny návštěvy, mluvilo se prý o uzavření smluv za několik miliard korun. „Nevšiml jsem si ale, že by konkrétně řekli, o jaké smlouvy se jedná,“ upozorňuje Best.

Jasné výsledky ekonomických debat tedy zatím nejsou. „Musím si klást otázku, co tam vůbec pan prezident dělal. Jestli v Číně pouze nezastupoval zájmy nějakých společností.“ Mluvilo se o smlouvě s Bank of China nebo zrušení víz při cestování mezi Čínou a ČR.

Souhlasí Best s celistvostí Číny? Jak se kouká na válku o město Kobani? Jak dopadly volby na Ukrajině? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Miroslav Dittrich , Erik Best , jra
Spustit audio