Erik Best: Donald Trump funguje na základě transakcí. A už to pochopili i politici

30. červenec 2018

Odkládá se hrozící obchodní válka mezi Spojenými státy a Evropskou unií? Summit v Helsinkách byl možná nejdůležitější moment prezidenství Donalda Trumpa, říká český novinář amerického původu.

Donald Trump funguje na základě transakcí. On něco nabízí a očekává něco jako protihodnotu. To si podle Erika Besta začali uvědomovat i evropští politici.

„To bylo vidět, když se pan Babiš vyjádřil k výsledkům summitu v Helsinkách a řekl: ‚No pan Trump chce prodávat víc zbraní, a proto tlačí na zvýšení rozpočtu.‘ Nejsem si jistý, že český politik by měl být ten, kdo odhalí politiku amerického prezidenta, ale jinak to bylo velice výstižné vyjádření,“ upozorňuje Erik Best.

Východiska z falešných situací

Strategie amerického prezidenta je prý přitom poměrně jednoduchá. Podobně jako dříve s Koreou i nyní kupříkladu nejprve vybuduje falešnou situaci s Íránem a následně nabízí východisko z této situace.

„Na tiskové konferenci po helsinském summitu říkal, že jeho politika funguje, že má lepší politiku vůči Íránu než Barrack Obama, ale že očekává, že mu jednoho dne vůdci Íránu zavolají a že bude deal,“ popisuje Erik Best.

Celou dobu se mluví o tom, co to znamená, že zastavil dohodu s Íránem, o on řekne na tiskové konferenci, že je ochoten vlastně to všechno revidovat.

Dnes už není mezi Západem a Východem ideologické soutěžení na život a na smrt, myslí si Ivan Hoffman

Američtí voliči Trumpovi fandí

Podobným způsobem se Donald Trump chová i na domácí politické scéně, kdy tlačí na vládu i na opozici. „Ruší to, co bylo před ním. Říká, že jeho předchůdci udělali obrovské chyby a on je napraví. Tak jeho politika funguje a jeho voliči to zatím přijímají. V Americe má Donald Trump stále vysoké preference.“

Pokud budou demokraté chtít vyhrát příští volby, budou podle Besta muset změnit svou politiku. Trumpovo chování může každý kritizovat, ale jeho voliči od toho jsou ochotní odhlédnout, protože dělá v jejich očích dobrou politiku.

autoři: zis , mjp
Spustit audio

Související