Erik Best: Donald Trump ničí úřad amerického prezidenta

26. duben 2017

V Bílém domě už je skoro 100 dní. Voličské preference mu neklesají. Ale ani odpůrci svou kritiku netlumí.

„Trump úřad prezidenta ničí. Dělá tolik věcí, které byly až dosud v Bílém domě neslýchané… Nehodlá se stát normálním prezidentem,“ tvrdí Erik Best. Podle amerického novináře byla administrativa USA v posledních mnoha letech víceméně profesionální. Trump ale funguje jinak.

„Třeba pořád používá Twitter, kde jeden den oznámí něco, co druhý už neplatí. Taky u něj funguje nepotismus.“ Best tvrdí, že v USA existuje zákon o preferování příbuzných a Trump ho může porušovat. Jeho příznivci to ale pořád akceptují. Jen 2 % voličů by dnes volilo jinak. Nevadím jim ani angažovanost dcery Ivanky a jejího manžela.

Dcera, zeť...

„Byl jsem ale opravdu překvapený, když jsem se dozvěděl, že Trumpův zeť Jared Kuschner má majetek v hodnotě 700 milionů dolarů a ve svém byznysu chce dál pokračovat.“ A to i přesto, že se stane přímým prezidentovým podřízeným a šéfem Úřadu amerických inovací.

Ivanka chtěla v Bílém domě pracovat od počátku. Ne ale jako zaměstnankyně. Dnes je poradkyní bez nároku na mzdu. „Ještě před třemi měsíci jsem odmítal, že Trump do toho šel jen proto, aby jeho rodinné impérium ještě víc zbohatlo. Dnes ale nemohu říct, že to není pravda.“

Rozhoduje o Sýrii (a Severní Koreji) Ivanka?

O Ivance se mluvilo i v souvislosti s překvapivým útokem na Sýrii. Médiím to měl prozradit její bratr. „Tady ale těžko říct, do jaké míry za to mohla Ivanka nebo někdo jiný z rodiny. Tento krok ale nesedí s deklarovanou změnou americké zahraniční politiky. Trump se k ní spíš vrací, než že by ji měnil.“

Ivanka Trumpová

Riskuje Trump jadernou válku se Severní Koreou? „Ta možnost tady opravdu existuje. Spíš se ale snaží tlačit na Čínu. Do toho ale běžný člověk opravdu nevidí. Snad to není tak velké světové riziko, jak nám říkají. Taky nevíme, do jaké míry jsou v tom Trumpovy osobní a komerční zájmy,“ dodává Best.

autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio