Erik Best: Donald Trump sice vyhrál, přináší ale jen další velké nejistoty

9. listopad 2016

Má Amerika to nejhorší za sebou, nebo před sebou? Na zprávu o Trumpově vítězství v prezidentských volbách zareagovaly už klesající americké trhy. Propadá se i americký dolar.

„Co bude dál, nevíme,“ říká americký novinář Erik Best. Trump podle něj přináší velké nejistoty. Best předpokládá, že část Američanů Trumpa zřejmě nepřijme a nejistota bude o to větší. Velký problém mají i americká média, která lidi nutila do volby Hillary Clintonové.

Kampaň byla drsná (z obou stran)

„Oba kandidáti nejsou nějak zvlášť špatní lidé,“ myslí si Best. Nejsou takoví, jak je prezentovala média, nebo jak sami mluvili. Republikáni i demokraté se ale rozhodli vytáhnout v téměř roční kampani ty nejsilnější zbraně. Rozdělili tak Američany a je otázka, co to dál způsobí.

„Teď už je jasné, že média vítěze odhadla špatně. Nesprávné byly i průzkumy, které preferovaly Clintonovou. Dokonce lidem říkali, že Trump vyhrát nesmí a i Barack Obama tvrdil, že Trump je nezpůsobilý být prezidentem USA. Co ale média i Obama řeknou dnes, zítra?“


Erik BestJá jsem spíš republikánským voličem, což ale neznamená, že Trumpa vítám. Ale přináší to i mně osobně tak velkou nejistotu, že jako obchodník, otec, Američan, který žije v Česku, vlastně nevím, co to bude znamenat. A představa, že dolar přestane mít ve světě dlouhodobě váhu, může mít velký vliv i na mě osobně.

Důležité otázky teprve přijdou

Klíčová teď prý bude odpověď na otázku, jestli je Trump opravdu proti establishmentu, nebo ne. „Opravdu si ho za prezidenta nepřáli samotní republikáni? Nenašli náhodou geniální způsob, jak přesvědčit voliče, že Trump jde proti vládě, proti establishmentu? Nebyl to jen trik?“ ptá se novinář.

Až v dalších měsících se tak prý ukáže, jestli uvidíme pomalejší, nebo rychlejší pokles vlivu Ameriky na svět. Kdyby byla prezidentkou Clintonová, pokles by byl asi pomalejší. „Možná se díky Trumpovi Amerika stáhne ze světa rychleji. A pokud ho nepřijmou americké trhy, bude to ještě rychlejší.“

autoři: lup , zis
Spustit audio