Erik Best: Je rozumné, že česká vláda mění zahraniční politiku. Nediktují ji ale nakonec oligarchové?

23. září 2015

Uprchlické kvóty prošly přes odpor Česka. Co tento postoj vypovídá o české politice vůči Evropě a obráceně? Jaká je role USA, Ruska a Číny v uprchlické krizi?

Ministři vnitra států EU v úterý 22. září 2015 schválili kvóty pro přerozdělení uprchlíků. Proti byly Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Finsko se zdrželo. Kromě 1100 uprchlíků, které jsme už slíbili přijmout, musíme nově vzít dalších 1500.

Podle amerického novináře Erika Besta dopadlo hlasování jinak, než očekával. Přesto ukázalo jeden důležitý fakt: „EU stále nemá jednotnou imigrační politiku. Německo ale zatím tvrdě jde.“ Nově dokonce s podporou Baracka Obamy a USA. Česko evidentně jednotnou imigrační politiku EU odmítá.

Pozoruhodné (ne)shody

„Je pozoruhodné, do jaké míry se v tom české politické strany shodují. Odráží to postoj české veřejnosti. Voliči to nechtějí. Nechce to nikdo, kromě novinářů.“ Podle Besta tak už dávno není vůbec klíčový problém počet uprchlíků. Česko by jich mohlo přijmout i mnohem víc.

Čtěte také

„Klíčový problém je, jestli se bude rozhodovat v Bruselu, anebo jestli si Česká republika a další budou moct rozhodovat samy.“ Nejde ale tento postoj proti nové koncepci české zahraniční politiky? „Ano, určitě. To je právě ta záhada,“ myslí si Best.

Klaus měl pravdu

I přes někdejší připomínky Václava Klause si patrně politici neuvědomili, co pro ně znamená Lisabonská smlouva. Totiž že mohou být jednoduše přehlasováni. To zjistili, až na základě tohoto konkrétního příkladu.

„Je rozumné, že česká vláda trošku mění zahraniční politiku,“ myslí si Erik Best. Podstatu změny ale vidí taky v ekonomické návaznosti českých firem na Rusko a Čínu. „Je otázka, jestli oligarchové nediktují zahraniční politiku víc než Brusel,“ ptá se Best. „Proč pan Sobotka mluví najednou skoro stejně jako Putin?“

Čtěte také

Promyšlený plán Merkelové

Migrační politiku významně změnilo Německo. Podle Besta existují jen dva možné výklady rozdílného postoje německé kancléřky Angely Merkelové. Ta uprchlíky nejdříve pozvala a pak nechala hranice dočasně uzavřít.

Kancléřka Angela Merkelová během debaty v Bundestagu o další finanční pomoci Řecku

„Buď měla jednu politiku, pak pochopila, že politika selhala a musela ji rychle změnit. Anebo od začátku počítala s tím, že to takhle dopadne, a pozvala je schválně, aby ten nával mohla použít jako páku, tlak na další země, které nechtějí povinné kvóty. V mých očích převažuje to druhé. Paní Merkelová ví velice dobře, co dělá.“

Znamená jednotná politika i jednotné dávky? Nesnaží se jen USA a Čína oslabit EU? Mstí se Turecko? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Erik Best , rota
Spustit audio