Erik Best: Pokud se Amerika bude chtít postavit zlu, hrozí nám opravdu velký válečný konflikt

18. únor 2015

Jestli selže Minská dohoda, tlak na dodávku obranných zbraní Ukrajincům bude výrazně větší. V případné válce bude klíčová role USA. Ty ale zatím vnímají celý konflikt až moc růžově.

„Základní pochopení celé situace je výrazně odlišné v Evropě a v Americe,“ říká americký novinář Erik Best. Kdyby vypukla klasická válka, pak Evropa je v palebné rovině, kdežto Amerika je daleko.

„Politika německé premiérky Angely Merkelové a amerického prezidenta Baracka Obamy není to samé. Merkelová byla dřív spojencem Vladimira Putina. Ale po sestřelení linkového letadla se její postoj výrazně změnil.“

USA to vidí moc růžově

Pokud prý Západ ukáže Rusku, že to myslí vážně, prezident Putin ustoupí. To si alespoň myslí USA. „Ale já si nemyslím, že to tak dopadne. Rusko považuje Ukrajinu za svůj zdroj zájmů. Agresi bude opakovat a dojde k velké eskalaci, k válečnému konfliktu.“

Čtěte také

Američané se prý nemůžou dočkat neúspěchu dohody mezi Ukrajinou a Ruskem. „V neúspěch tak trochu doufají. Pak totiž přijdou jako velcí kluci a ukážou, jak se to dělá. Američané teď navíc pořád opakují, že mají povinnost postavit se zlu.“

USA bojují jen proti slabším

To ale může znamenat jen válku s Ruskem. „USA ale přitom vyrážejí jen do válek jen se slabšími protivníky,“ připomíná nedávnou historii Best.

Amerika před volbami

Situaci komplikují nadcházející americké volby. Obama chce teď působit jako odpůrce vojenského řešení. Přitom ho ale připustil. „S dodávkou zbraní totiž logicky souhlasí silná lobby zbrojního průmyslu,“ říká Best.

A Evropa konečně pochopila, že Amerika chce zničit ruskou ekonomiku. Dnes místo ekonomických sankcí Evropa preferuje politické řešení. „Ekonomický pád Ruska by totiž měl dopad na celou Evropu. A to nemluvím o imigraci Ukrajinců a Rusů do dalších zemí,“ upřesňuje.

Ukrajina - území ovládané proruskými separatisty

Jak hodnotí postoj českých politiků k situaci na Ukrajině a v Rusku? Jak se dívá na klid zbraní mezi vládou a prezidentem Milošem Zemanem? A jaký má názor na rezignaci ministryně spravedlnosti Heleny Válkové? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio