Erik Best: Zahraniční politika bude s Trumpem stejná jako s Obamou. Zdravotnictví ale čeká chaos

18. leden 2017

Trump je Obamův opak. Podle amerického novináře se tak teď Amerika bude měnit. Ale jen uvnitř.

„Rozdělení americké společnosti je po zvolení Donalda Trumpa ještě větší než před osmi lety, kdy svůj slib složil Barack Obama,“ říká Erik Best. Popularita odcházejícího prezidenta je stále nad 50 %. Obamovy neúspěchy jsou tak podle amerického novináře evidentně vidět méně, než by měly.

Mezi ně Best řadí války. „USA bombardovaly sedm států. To rozhodně není málo.“ Obamu proto označuje jako „light“ verzi Bushe. Doma se pak Obama soustředil hlavně na podporu nízkopříjmových rodin střední a nižší třídy. Stojí i za novým zdravotním programem (Obama Care). Trump ho chce co nejdřív zrušit.

Největší změna? Zdravotnictví

Co mu vadí? „Lidem, kteří dřív žádné zdravotní pojištění neměli, ho teď platí stát. Trump ale říká, že zbytek společnosti platí mnohem víc, navíc s obrovskou spoluúčastí. Obama Care pomáhá i pojišťovnám, které ale taky chtějí změnu.“ Se zdravotnictvím si v USA nevědí rady už nejméně 40 let.

Podle Besta Obama Care sice pomáhá několika milionům nejchudších, zároveň ale i těm nejbohatším. „O evropském zdravotnictví se hanlivě říká, že je socialistické. To americké je ale špatně fungující kapitalistické. Trump se chystá na privatizaci. Místo aby převzal aspoň něco z Evropy. Odhaduji, že dopadne ještě hůř, čeká nás chaos.“

Po 160 dnech se zvolený prezident Donald Trump poprvé oficiálně sešel s novináři

Zahraniční politika? Změny neočekávám

Novinář očekává, že se pod taktovkou Trumpa v zemi změní i občanská práva, ale zahraniční politiku nějaká razantní změna nečeká. „Současná zahraniční politika byla vymyšlena už v roce 1992, USA chce být ve světě dominantní, a to v tom bude pokračovat i Trump,“ dodává Erik Best.

autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio