Erik Best: Zvolení komunisty Ondráčka do komise pro GIBS? Je to Babišův další a předem promyšlený tah

5. březen 2018

Poslanci na pátý pokus zvolili do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) komunistu Zdeňka Ondráčka. Šlo o tajnou volbu a totalitní policista „prošel jen o dva hlasy“. Na dnešní podvečer je svoláno protestní shromáždění v až 11 městech.

„Protože to bylo tajné, nevíme, kdo pro Ondráčka hlasoval. Ale že to byli poslanci KSČM, SPD a část ANO i demokratického bloku, je víc než jasné,“ říká americký novinář Erik Best. Premiér v demisi Andrej Babiš na sociálních sítích prohlásil, že bude hlasovat pro Ondráčkovo odvolání. A když podobný návrh nepodá nikdo jiný, udělá to sám.

„Takové prohlášení na sítích ale vůbec neznamená, že to Babiš myslí vážně,“ upozorňuje Best. „Komunisty totiž nutně potřebuje pro podporu nové vlády.“ Bylo tedy hlasování řízené? „To nevíme, ale dává to smysl.“ Podle Besta je to ale taky další způsob, jak kritizovat „vizuální“ koalici ANO, SPD a KSČM či způsob, jak přesvědčit členy ČSSD k hlasování pro vládu s Babišem.


Teď tady musíme řešit, že komunista, který mlátil studenty na Národní třídě, je předseda nějaké komise. Rád bych vyzval pana Ondráčka, ať se omluví, nebo ať rezignuje. Bylo by to namístě.Andrej Babiš na sociálních sítích

Pelikán byl proti, ale už poněkolikáté

Podle všeho nebylo při hlasování jednotné ani ANO. Třeba ministr spravedlnosti Robert Pelikán po volbě prohlásil, že „zvolení Ondráčka je facka všem, které svým obuškem v roce 1989 umravňoval.“ Best bere Pelikánovo prohlášení pouze jako politické. Nebylo první. Kdyby to prý myslel vážně, rezignoval by dávno.

„On ale vlastně už v demisi je, takže by to mohl být první ministr, který podá demisi vládě v demisi.“ Podle Besta některým Babišovým šéfům resortů evidentně podpora SPD nebo KSČM vadí. Zatím ale pracují. A zbavují se šéfů nejrůznějších státem řízených organizací (nemocnic, pošty, GIBS...).

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Střet zájmů je obrovský

„Je to tlak na bývalé koaliční partnery ČSSD a KDU-ČSL. Odvoláni totiž byli jejich lidé. To neznamená, že je to správně, to hodnotit nechci. Ale je to vysvětlení, proč se to děje.“

V případě Babišova tlaku na odvolání šéfa GIBS Michala Murína ale opozice tvrdí, že už snad ani nemůže existovat větší střet zájmů (v souvislosti s vyšetřováním kauzy Čapí hnízdo). „Babiš je ve střetu zájmu vlastně pořád. To ale voliči věděli a přesto ho zvolili. Teď mu ještě volební preference narostly.“

autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.