Hans-Jörg Schmidt: Až 60 % Němců volilo pravicovou AfD pouze protestně

27. září 2017

Nespokojených Němců bylo kolem milionu. Co bude dál s kancléřkou Angelou Merkelovou? A ví vůbec Václav Klaus, co má pravicová AfD ve volebním programu?

Alternativa pro Německo (AfD) se s necelými 13 % preferencí poprvé dostala do Bundestagu. Do té doby měla zkušenosti jen ze zemských sněmů. Hned po volbách se ale sama AfD uvnitř rozhádala. Předsedkyně Frauke Petryová spolu s manželem oznámili odchod ze strany.

„AfD dalo až 60 % voličů svůj hlas jen jako protest,“ říká německý novinář Hans-Jörg Schmidt. „Jsou důrazně proti Benešovým dekretům, chtějí odškodnění pro sudetské Němce a odmítají další migranty. Jinak ale žádný pořádný program nemají. Obávám se, že kultura parlamentních debat se jejich vstupem do Bundestagu výrazně zhorší.“

Proč se tam Václav Klaus tak angažoval?

Německý novinář pak ale vůbec nechápe, proč se předvolební kampaně AfD účastnil i náš bývalý prezident Václav Klaus. „Nejsem si úplně jistý, jestli ví, co vlastně chtějí. Na jedné lodi jsou asi s kritikou EU, ale to je tak asi všechno. Opravdu ví, co tato strana chce a má ve svém volebním programu? Je to dost divné…“

Proč koalice CDU/CSU přišla asi o milion voličů? „Prim hrála otázka migrace, kterou ale vládní strany lidem vůbec nevysvětlovaly. Slova jako musíme to zvládnout, byly od začátku, promiňte mi, jen kecy.“ Němci prý dnes mají pocit, že jejich život bude s migranty složitější a že je budou muset živit. To podle novináře ale není úplně pravda.

Merkelová se jen tak nevzdá!

Jaká bude budoucnost kancléřky Angely Merkelové? „Je víc než jasné, že Mutti Merkel (mamička) dělala léta vše pro to, aby jí ve straně nikdo nepřerostl. Má tam sice hodně mladých lidí, ale ti jsou zatím velmi slabí.“ Před časem se sice objevili možní korunní princové a princezny z řad mladých rebelů. Těm ale před šéfkou odvaha nějak rychle došla.

Angela Merkelová vstupuje do svého čtvrtého kancléřského období

Novinář Schmidt ani nevěří, že by Merkelová už třeba za dva roky mohla sama uvolnit křeslo šéfky CDU jako kdysi její předchůdce Helmut Kohl. „Pro Merkelovou je CDU pevnost, kterou má pevně pod kontrolou a které se taky jen tak lehce nevzdá.“

Němci jsou na Mutti pyšní

„Němci mají rádi klid, pořádek a disciplínu. Nepotřebují žádné velké změny. Ekonomika funguje, sociální oblast sice kapku pokulhává, ale pro mnohé je to krásný život.“ Hodně jsou pyšní i na kancléřčinu pověst v zahraničí. „Němci jsou prostě rádi mistři světa nejen ve fotbalu,“ dodává Hans-Jörg Schmidt.

Hans-Jörg Schmidt
autoři: lup , zis , Hans-Jörg Schmidt
Spustit audio