Hans-Jörg Schmidt: Co rozhodne druhé kolo prezidentských voleb?

15. leden 2018

V prvním kole zvítězil Miloš Zeman, v tom druhém se o Hrad utká s akademikem Jiřím Drahošem. Podle novináře vyhraje ten, kdo bude mít „téma“ a kdo bude lepší v televizních debatách.

Německého novináře volební výsledek nepřekvapil, na rozdíl od dosluhujícího prezidenta Zemana. „Ještě před pár dny jsme se mohli dočíst o jeho vítězství hned v prvním kole. Druhým zklamáním je jeho konečný výsledek, který nezačíná čtyřkou,“ myslí si Hans-Jörg Schmidt.

Ve druhém kole to prý Zeman bude mít obtížnější než Drahoš. „V jednom rozhovoru sám přiznal, že je z druhého kola lehce nervózní. Co mu ale dál nehraje do karet, je deklarovaná podpora z úst téměř všech poražených z kola prvního.“ Jak se ale doopravdy zachovají voliči Pavla Fischera, Michala Horáčka, Marka Hilšera nebo Mirka Topolánka?

Zemanovi chybí milion

„Pokud měli tito ´hlavní´ poražení dohromady asi 1,7 milionů voličů a své hlasy dají Drahošovi, má Zeman opravdu velký problém. Nemyslím si, že by stejné množství lidí dokázal mobilizovat.“ Před pěti lety ho nakonec zvolilo kolem 2,5 milionů voličů, teď mu milion chybí. Do karet by mu tak hrálo, aby k volbám přišlo co nejmíň lidí.

„Je otázka, kam jeho voliči odešli. Jestli jsou jeho působením v prezidentské funkci zklamáni, jestli první kolo jen vypustili nebo jestli jsou to ti, kteří tvrdí, že nevypadá až tak dobře, jak tvrdí jeho lékaři nebo Zeman sám. Přece jen je pět let dlouhá doba.“ Rozhodující tak prý budou témata druhého kola (třeba migrace) a taky avizované televizní duely Zeman–Drahoš.

Rozhodnou televizní debaty?

„Jestli prezident Zeman opravu něco umí, je to rétorika. Má velké zkušenosti z nejedné debaty a navíc umí být i vtipný. Jiří Drahoš s ním ale nikdy nic podobného neabsolvoval, takže se musí velmi dobře připravit.“ Před pěti lety totiž Karlu Schwarzenbergovi podobné televizní debaty volby prohrály.

„Pro Schwarzenberga to byl masakr. Největší chybu udělal, když prohlásil, že by dnes Edvard Beneš stál před mezinárodním soudním tribunálem v Haagu kvůli odsunu Němců. To byla jeho politická smrt. Navíc pak ještě vyšly nepravdivé inzeráty, ve kterých mu drží palce sudetští Němci.“ Zeman vsadí na svou rétoriku a rozhodně nebude Drahoše šetřit. Jde mu o všechno.

Andrej Babiš

Premiér překvapil

Hans-Jörg Schmidt taky souhlasí s premiérem Babišem, podle kterého bylo první kolo prezidentských voleb hlavně referendem o Miloši Zemanovi. „Česká společnost je rozdělená, o tom asi není sporu. Musím ale bohužel říct, že Miloš Zeman na tom má svůj nemalý podíl. To, že se tady volí vždy nějaké anti, asi normální není. Přitom to tady funguje, roste ekonomika a lidi by mohli být spokojeni.“

Podle novináře byla překvapivá i rada premiéra Andreje Babiše, aby se Zeman distancoval od svých diskreditovaných spolupracovníků. „Na jasné slovo o zahraničněpolitickém směřování Česka jsem z jeho úst čekal už dlouho. Poprvé jasně řekl, že směřujeme na Západ, protože jako byznysmen dobře ví, že sice chce dělat kšefty i s Čínou a Ruskem, ale největšími partnery jsou země EU.“

autoři: lup , zis , Hans-Jörg Schmidt
Spustit audio