Hans-Jörg Schmidt: Německo spěje ke staronové velké koalici. Předčasné volby nikdo nechce

4. prosinec 2017

Německá povolební vyjednávání se, po krachu koalice Jamajka, dostávají zase na začátek. Do hry vstoupil německý spolkový prezident. Co bude dál? Píše si už Angela Merkelová politický nekrolog?

Podle stálého německého zpravodaje v Praze Hans-Jörg Schmidta jsou teď ve hře tři varianty: „Velká koalice, předčasné volby nebo menšinová vláda.“ Pokaždé ale s kancléřkou Angelou Merkelovou. Proč vůbec krachlo jednání o černo-žluto-zelené koalici Jamajka?


Stejně jako politici jsou bezradní i voliči. Ještě než Jamajka zkrachovala, průzkumy hovořily o její 60% podpoře u voličů. Teď se mluví o velké koalici a ta má zas víc než 50% podporu. Hans-Jörg Schmidt, novinář

„Nebyly tady zkušenosti. Třeba Zelení chtěli něco úplně jiného než Svobodní. AfD zas odmítala připustit, aby se do země dostali nějací další migranti. Kancléřka jednání nevedla. Spíš moderovala. Ostatní od ní asi čekali víc.“ Z 200 otázek za dva měsíce neuzavřeli skoro nic.

Konec Merkelové? Právě naopak

Ani krach vyjednávání ale podle novináře neznamená pro Merkelovou oslabení pozic. „Není to jednoduchá protivnice. Je velkým kamenem hlavně pro sociální demokraty. U lidí má pořád velkou jedničku s hvězdičkou.“ Možností totiž je i menšinová vláda jejích vítězných křesťanských demokratů.

„To je ale v Německu nepředstavitelné. Nejsme ve Skandinávii. Nechce to ani kancléřka. Chce stabilní kabinet. Menšinová vláda by musela hledat podporu u každého jednotlivého zákona.“ Jako jediné schůdné se tak opět jeví jednání o velké koalici CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) Martina Schulze.

Na koberečku u prezidenta

Jenže Schulz hned po prohraných volbách ohlásil odchod do opozice. „SPD ztratila 14 % a bylo logické, že kancléřce řekli ne. Velká koalice, která teď vládne v demisi, je ale pro SPD opravdový problém. Merkelová totiž mohla říkat, a taky říkala, že všechny vládní úspěchy jsou pouze její. Sociální demokraté neměli kuráž to vyvrátit nebo se proti tomu ohradit.“

Minulý týden do hry vstoupil i spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Na „kobereček“ si pozval CDU, CSU a SPD, tedy strany možné velké koalice. Ani prezident totiž nechce předčasné volby.

Velká koalice?

Německý spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier

„Nebyla to společenská večeře. Dostali jen nealkoholické nápoje a zůstat museli tak dlouho, dokud mu něco neslíbili. Podle všeho jim vysvětlil, že je vnímá a pozoruje, a pokud uvidí, že se jednání zadrhla, bouchne do stolu. Jsem si jistý, že to udělá.“ Teď je na sociální demokracii, jak se k obnovení velké koalice postaví.

„Už se nechali slyšet, že si nechají opravdu hodně času na přemýšlení.“ Novinář odhaduje, že pokud by do jednání vstoupili, tak jen s podmínkami. Jednou z nich je širší sociální program a druhá otázka migrantů. SPD totiž vždy tvrdilo, že migrace je celoevropský a ne jen německý problém. Na stole by tak zřejmě znova byly kvóty.

autoři: lup , zis , Hans-Jörg Schmidt
Spustit audio