Ilona Švihlíková: Až pětina pracujících je na hranici chudoby. A to už není sranda

9. prosinec 2014

Kdo je to pracující chudoba? Souvisí nějak s mírou nezaměstnanosti? A jsou v Česku ještě nějaké domácí podniky a banky?

Lidé, kteří poctivé chodí do práce, a přesto mají problémy se uživit. Právě tento nový jev vstupuje do naší ekonomiky. „Je to původně fenomén rozvojových zemí, který se už před časem dostal do Evropy, a teď tedy i k nám,“ říká ekonomka Ilona Švihlíková.

Podle nových a Českým statistickým úřadem (ČSÚ) zveřejněných dat, je to u nás 26 % žen a 13 % mužů. „Je to novinka, se kterou se bude muset hodně brzy něco udělat. Není přece normální a běžné, aby člověk chodil do práce, a bál se o svou existenci.“

Čtěte také

S tím souvisí i výše minimální mzdy. Ta je dnes u nás 13 700 korun a tato výše ztrácí motivační efekt. Všechny životní náklady jako je jídlo a třeba bydlení za to tito lidé už nezaplatí.

Jak z toho ven? Má ekonomka lék?

„Musíme do Česka dostat pořádné investice, které budou podporovat ekonomiku a tlačit i na mzdovou politiku firem. A třeba takový Amazon to rozhodně není,“ dodává s tím, že právě tato firma má ve světě velmi špatnou zaměstnaneckou pověst.

„Není dobré tady vítat úplně všechny, ale volit jen takové investiční pobídky, kde je naděje pro větší úroveň mezd. Ono totiž platí: jednou nízké mzdy, navždy nízké mzdy.“

Nezaměstnanost stojí a vyčkává

S pracující chudobou souvisí i další nové údaje ČSÚ o zaměstnanosti v Česku. Počet lidí bez práce klesl, nezaměstnanost zůstala na 7,1 %. Nově je na druhém místě hlavní město, nejmenší nezaměstnanost je ve středních Čechách. „Největší problém s chudobou pracujících je právě v moravskoslezském a ústeckém kraji. Tam je také dlouhodobě největší nezaměstnanost.“

Vývoj míry nezaměstnanosti v Česku (listopad 2013 - listopad 2014)

Je domácí průmysl jen naše iluze?

Víte, že každoročně odpluje z naší ekonomiky až 315 miliard korun? „Jsou to zisky zahraničních matek, které u nás vlastní většinu podniků. A je pak jasné, že taková suma pak v naší ekonomice chybí.“

A vytahování zisků z firem se jim prý daří opravdu dobře. „Dokonce jsme na třetím místě v Evropě, za Lucemburskem a Irskem,“ tvrdí ekonomka.

Tyto peníze pak v ekonomice chybí, postrádá je vývoj a rozvoj vědy a techniky a nakonec se odliv peněz z ekonomiky projevuje i na našich mzdách.

Podle Ilony Švihlíkové jsme novodobou kolonií zahraničních firem. Nejvíc je to vidět ve finančnictví. „Představte si, že 98 % aktiv v bankovnictví je v držení zahraničních firem. Někdy v 90. letech jsme se totiž velmi zbrkle zbavili českých, a třeba i regionálních, bankovních domů.“

Alarmující je další informace ČSÚ, podle které je v cizích rukou až 50 % českého průmyslu. „Když uděláte v ekonomice jednu chybu, pak se to rozbředne do všech odvětví, a vymanit se je problém. Uvidíme, co na to naše vláda,“ dodává.

Proč se cena benzínu nechce pohnout směrem dolů? Co říká na celosvětové prvenství ekonomiky Číny, která poprvé předběhla USA? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Miroslav Dittrich , Ilona Švihlíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.