Ilona Švihlíková: Bitva o cenu ropy způsobuje krvácení obou stran. Teď čekáme, kdo déle vydrží

1. říjen 2015

Cena ropy stále klesá! Je to ale dobře? Pokud to bude trvat moc dlouho, radovat se nebudeme...

„Když bude cena ropy nízká hodně dlouho, tak se začne hroutit řada zemí, která na ropě stojí a padá,“ říká ekonomka Ilona Švihlíková. Případný přechod těchto zemí k neropné politice by těžko proběhl klidně. Hlavně na Blízkém východě.

„Takový dramatický přechod by i pro nás mohl být stokrát horší než samotné zvýšení ceny ropy,“ varuje ekonomka. Bitva o ropu začala podle ní už někdy před rokem.

Krvácí všichni. Kdo ale padne?

„Je to krvácení na všech stranách. Tady nejde jen o cenu. Bitva se vede o vyřazení některých ropných segmentů z trhu a o udržení zajímavých tržních podílů.“ Začala s tím Saúdská Arábie, jako dominantní člen OPEC.

Chtěli omezit hlavně sektor břidličné ropy, kterou těží USA. To se prý postupně daří, ale nejvíc to postihlo země, které těží z ropných písků. Třeba Kanada. Problémy mají i Norsko, Brazílie nebo Mexiko (tj. země těžící hlubokomořskou ropu). „A s tím OPEC moc nepočítal.“

Čtěte také


Na trzích se teď cena ropy pohybuje na historickém minimu. Je dokonce i pod hranicí 50 dolarů za barel. Podle finančního domu Goldman Sachs může cena ropy klesnout ale až k 20 dolarům a zůstat tam hodně dlouho.

Ropné rezervy se tenčí

Zatím se drží, ale pokud těžbu omezí, nebo dokonce zastaví, tak se k produkci ropy jen tak nevrátí. Otázkou taky je, jak dlouho s touto nízkou cenou vydrží. „Sice říkají, že mohou těžit i za 20 dolarů, že mají velké rezervy, ale jejich rozpočty jsou stavěné na 100 dolarů i víc.“

Nejspíš se jen čeká, kdo vydrží déle. Čas tady bude hrát hodně velkou roli. Spotřebitel se sice raduje, ale má to neblahý vliv na velmi nízký růst cen mnoha ekonomik. Nebudou přicházet ani nové investice a doplatí na to i další zahraniční firmy, které by tam třeba mohly něco stavět nebo vyrábět.

Chybí relevantní informace

Zamíchat s vývojem ale ještě může plno faktorů. Nestabilita v Sýrii, válka v Jemenu, embargo USA na Írán nebo i údajně stále menší ropné rezervy (v tomto odvětví se informace hodně zkreslují a tají). „Tápeme v prostředí, o kterém vůbec nevíme všechno. Skoro jako u obchodu se zbraněmi.“

Stavba ropné plošiny, ilustrační foto

Jak se ekonomka dívá na růst české ekonomiky, skandál automobilky VW nebo nové politiky ve Velké Británii? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Ilona Švihlíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.