Ilona Švihlíková: Brexit? Když EU vedou druhořadí politici...

30. červen 2016

Výsledky britského referenda o vystoupení z Evropské unie známe už téměř týden, politici je ale stále nedokázali překousnout. Podle ekonomky se není čemu divit, v čele prý sedí lidé neschopní a druhořadí.

„Teď jsou reakce z Bruselu stále hodně hysterické,“ myslí si Ilona Švihlíková. Je třeba začít konečně jednat. Jenže podle Švihlíkové má Evropský parlament na běh EU marginální vliv. A lidi v čele Evropské komise zase „nedokážou velké problémy unie, jako jsou ekonomická a uprchlická krize, řešit. A další problémy ještě přidělávají.“

Juncker, Merkelová...

Lidé v čele Evropské komise jsou podle Švihlíkové druhořadí politici, kteří selhali ve vlastní zemi. „Jako třeba Donald Tusk v Polsku. Následně byli tzv. vykopnuti výš a dnes určují směřování EU. Jak může tato nedůvěryhodná garnitura jako třeba právě Juncker vůbec něco říkat?“ rozčiluje se ekonomka.

„Brexit byl výstrahou. A to nejen pro Británii, ale především pro Brusel, který se ale bohužel tváří, jako by se ho to netýkalo.“ Scénářů, co bude dál, je teď mnoho. Platit nemusí ani jeden. „Brusel si myslí, že Velkou Británii teď odkopne a pojede dál. To ale není chování státníků.“

Evropská komise - obsazení

Co bude dál?

Politici z EU by z neúspěchu měli vyvodit sebereflexi. „A jednat jako dospělí.“ Místo toho je prý vidět jen snahu brexit nějak obejít, anulovat, zesměšnit a trestat Brity. Důležité ale bude, aby se nejdřív uklidnila a stabilizovala situace uvnitř Spojeného království.

„Ta se ale postupně vykrystalizuje a pojede se dál. Zatím se důsledků brexitu lekli i jeho zastánci.“ Možná že by se Britové mohli inspirovat Islandem, který dokázal, že to bez EU jde. Navíc velmi dobře.

„Ekonomické kroky Islandu jsou velmi inspirující. Ukázali, že to, co jim všichni tvrdili, že nejde, v praxi jde. Navíc velmi snadno.“ Víc si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

Evropská komise
autoři: lup , zis , Ilona Švihlíková
Spustit audio