Ilona Švihlíková: Co se to děje s evropskými sociálními demokraty?

14. září 2017

Proč klesá důvěra voličů hlavně v léta vládnoucí strany sociálnědemokratického typu? Mohly by německé volby dopadnout jako v Norsku? V zemi s tradičně silnou sociální demokracií totiž vyhráli konzervativci.

„Norsko naznačuje velmi zajímavé trendy, které se začínají objevovat i jinde,“ říká ekonomka Ilona Švihlíková. Parlamentní volby tam sice vyhráli konzervativci současné premiérky Erny Solbergové, ale v zemi s tradičně silnou sociální demokracií.

„Jejich Dělnická strana propadla katastrofálně. Získali druhý nejhorší výsledek historie.“ Stejný propad preferencí je vidět v Řecku, Nizozemsku, možná v Rakousku. K historickému výsledku spěje taky asi Německo. Očekáváné spolkové volby proběhnou příští neděli 24. září 2017. Je výhra křesťanských demokratů Angely Merkelové doopravdy jasná?

Vyhraje Angela Merkelová?

Podle čerstvých průzkumů opravdu vede kancléřčina CDU/CSU nad sociálními demokraty SPD Martina Schulze asi o 16 %. „Nějakou zásadnější změnu neočekávám,“ tipuje Švihlíková. Spíš než rozvrstvení Bundestagu je prý ale důležitější složení nové vlády. Mnoho variant se zrovna nenabízí.

„CDU/CSU by preferovala pravicové liberály FDP, což by znamenalo posun německé scény doprava. Spekuluje se o koalici Jamajka, nazvané podle černé CDU/CSU, žluté FDP a strany Zelení, kteří se ale nemusí s FDP. Poslední reálnou variantou je opět velká koalice CDU/CSU a SPD. To je ale pro Německo naprosto nepřirozené! Poškozeni jsou zase sociální demokraté, jako v Norsku.“

Čeká Němce opět velká koalice?

„Vládne tady spokojenost z hlediska výkonů. Velká koalice fungovala poměrně hladce, ale voliči je už nedokážou odlišit. Tato stabilita je tak pouze zdánlivá a falešná,“ myslí si. Ještě k tomu se o problémech, které Němce opravdu trápí, politici vůbec nemluví. „Dlouhodobě jim to nevydrží a jednou dožene.“

Angela Merkelová a Martin Schulz

Největší obavy Němců jsou přitom (podle dlouhodobých průzkumů) z terorismu a migrace, které přeskočily strachy socioekonomické. „Nikde se nedočtete ani o pracující chudobě. Přitom do této skupiny v Německu spadne, hned po Litvě, největší procento lidí Evropy,“ upozorňuje Švihlíková.

autoři: lup , zis , Ilona Švihlíková
Spustit audio