Ilona Švihlíková: Daňové úniky představují asi čtyřnásobek deficitu našeho rozpočtu

3. březen 2016

České firmy podávaly koncem února svá první kontrolní hlášení pro Finanční správu. Až praxe účetních ale ukázala, že jde o velmi náročnou proceduru, která logicky vyvolala velký odpor. Ale jiné řešení ekonomka nezná.

Podle údajů Finanční správy mělo kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty (DPH) podat 290 000 plátců daně. Zhruba 50 000 firem hlášení nedodalo a asi 4 % hlášení byla chybná.

„Jsme v situaci, kdy si za posledních 25 let první ministr financí uvědomil závažnost daňových úniků,“ říká ekonomka Ilona Švihlíková. Už dlouho máme problém na straně příjmů státního rozpočtu, s DPH a spotřební daní. Bohužel s tím ale zatím nikdo nedokázal nic udělat.

Únik 220 miliard

„Když jsem se dívala na výpočty bývalé náměstkyně ministra financí (do prosince 2015) Simony Hornochové, tak daňové úniky představují 220 miliard korun ročně! To je zhruba čtyřikrát víc než celý deficit rozpočtu,“ děsí se.

Je jasné, že se ministr zaměřil právě na inkaso DPH a zvolil kontrolní hlášení, což je všude jinde běžný nástroj výběru daně. „Je to nástroj na omezení karuselových obchodů, které jsou tady opravdu časté a opravdu vedou k únikům.“ Ekonomka dál upozorňuje na způsob výběru chybějících daní.

Čtěte také

„Náročnost na účetní je opravdu nesmírná, jsou tam velmi restriktivní lhůty a velké pokuty,“ připomíná. „Při tak velkém množství dat, která zpracovávají, je totiž téměř nemožné chybu neudělat.“ Sama ale přiznává, že jiné řešení nezná. Musíme teď počkat a „na základě zkušeností s vyplňováním pak účetním ulehčit“.

EET, další bič na neplatiče

Pokladna

Dalším nástrojem boje s daňovými úniky je i tzv. Daňová kobra a elektronická evidence tržeb (EET), která prý opravdu může změnit skutečnost, že v řadě provozoven, restaurací, velkoobchodů, maloobchodů se prostě inkaso a spotřební daň úplně běžně neplatí.

„Vidím v tom dva možné přínosy: vyrovnání podnikatelských podmínek a možná 10, 20 miliardový výnos,“ říká Švihlíková. Riziko celé změny ale vidí ve shromažďování citlivých dat na jednom místě. „Kdyby unikly, budete vědět o české ekonomice úplně všechno. Na to je třeba dávat opravdu pozor.“

Ilona Švihlíková se zamýšlela i nad výsledky summitu G20 a nad velkým rizikem celosvětové ekonomické recese. Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Ilona Švihlíková
Spustit audio