Ilona Švihlíková: Je pro naše politiky Česko vždy na prvním místě?

16. únor 2017

Ekonomika roste, zvýšila se i minimální mzda, všichni jsou tak nějak spokojeni. To je ale podle ekonomky přímá cesta do pekla. Stejně jako výmluvy na globalizaci a Brusel.

Podle posledních dat za 3. čtvrtletí 2016 ekonomický růst zpomalil. Celoročně ale ekonomika rostla o slušných 2,3 %. Máme dobrý vývoj na trhu práce a konečně rostou i reálné mzdy lidí. Vývoz (hlavně v automobilovém průmyslu) překonal čtyři biliony korun.

Nastal čas na činy

„Všechna současná dobrá čísla ekonomiky ale ukazují i na něco jiného. Náš ekonomický model totiž naráží na své meze. Víc už z něj asi nevycucneme,“ říká Ilona Švihlíková. „Nastal tak čas na činy. Z čeho budeme žít dejme tomu za 15 let?“ Každé příznivé období skončí a dělat obraty v čase recese je už pozdě.

Politici by podle Švihlíkové měli stanovit náš národní zájem a ten pak „napasovat“ na konkrétní model ekonomiky. Do jaké míry je vůbec česká ekonomika opravdu česká? „Jsme ekonomikou závislou. Proto taky vidíme strop. Teď ho máme šanci posunout vzhůru. A ne se jen na něj pořád dobývat.“

Czech first!

Ale je to v globalizovaném světě možné? „Ano, máme omezený prostor. Rozhodně ale nejsme bezradní. Je pohodlnější říct, že něco nařizuje Brusel, než tvořit politiku prospěšnou pro lidi. Jistě je v tom i jistá dávka politické zbabělosti. Ale pro české politiky by přece Česko mělo vždy být na prvním místě!“

Naráží tak na heslo nového prezidenta Donalda Trumpa „America first“. Stejně by to mělo být i u nás, tedy Czech first. „Zkuste sami vnímat, jestli naše politická elita je primárně odpovědná MMF a Evropské komisi, nebo svým občanům. Když se podívám na posledních několik let, tak ten pocit tedy nemám,“ zlobí se.

Absurdistán?

Jako příklad absurdity uvedla naše vodárenství, finančnictví a další. „Stát jim dává investiční pobídky a dotuje pracovní místo, které oni obsadí za 12 000 hrubého. Přitom jsou jejich tržby pomalu větší než celé naše HDP. Opravdu je to náš národní zájem?“ ptá se Ilona Švihlíková.

autoři: lup , zis , Ilona Švihlíková
Spustit audio