Ilona Švihlíková: Kauza Panama Pepers není nic překvapivého ani nelegálního

5. duben 2016

Jde patrně o největší únik dat v dějinách. Je to ale skutečný problém, nebo jen mediální bublina? Ekonomka překvapuje i bez použití mediálně vděčných jmen.

Kauza Panama Pappers odhalila, že si světoví politici, byznysmeni a třeba i sportovci nebo umělci ukrývali peníze do daňových rájů. „To není nic překvapivého. Ví se o tom už dlouho. A řada těch operací dnes právnicky nebude ani nelegální,“ říká ekonomka Ilona Švihlíková.

Známý problém

„První odborný materiál ze strany OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj – pozn. red.) je starý 18 let,“ stěžuje si ekonomka. Známá jména jsou teď jen mediálně vděčná. „Navíc tady nemáme možnost, jak ověřit integritu dat,“ nevylučuje Švihlíková částečnou manipulaci.


Ilona ŠvihlíkováNezisková organizace Oxfam odhaduje, že se v daňových rájích může skrývat až okolo 30 bilionů dolarů, což je téměř polovina světového HDP.

Seznam totiž překvapuje i tím, která jména na něm nejsou. Daňové ráje se ale hlavně týkají firem a nadnárodních korporací. „Velká část zisku amerických korporací vzniká na Bermudách,“ připomíná ekonomka. Přes daňové ráje jde podle ní i velká část mezinárodního obchodu a investic.

Pseudomorálka EU

„Skutečný problém je, že tu máme daňové ráje dlouhodobě. Že nemusíme chodit na Britské Panenské ostrovy, ale máme je v EU. A že tu máme celou komplikovanou infrastrukturu bank, finančních institucí a právních firem, které tomu pomáhají.“ Jak by měly země teď postupovat?

„Schválit smysluplné návrhy OECD, mají jich asi 15. A v rámci EU si podat ty země, které jsou daňovým rájem. Prostě není možné, aby EU, která ráda hovoří o morálce, na svém území měla Kypr, Nizozemí anebo Lucembursko, přičemž bývalý premiér Lucemburska, který z něho udělal daňový ráj, je dnes předseda Evropské komise.“

Co je teď největší slabina EU? A komu vůbec prospívá euro?

autoři: zis , Ilona Švihlíková , rota
Spustit audio