Ilona Švihlíková: Lidé s minimální mzdou jsou tři kroky od bezdomovectví

20. září 2016

Počet bezdomovců značně stoupl. Bez střechy nad hlavou by se mělo nacházet přes 68 000 osob. Rozevírají se sociální nůžky? Jaké jsou příčiny bezdomovectví?

Oproti původním předpokladům je počet bezdomovců více než dvojnásobný. Vyplývá to z výzkumu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. „Situace je na hraně a nezlepšuje se. „Sedmdesát tisíc lidí už je číslo, které je potřeba brát velmi vážně,“ říká ekonomka Ilona Švihlíková.

K bezdomovectví podle výzkumu vedou nejčastěji dvě cesty. Tou první je zadlužení, které může vzejít i z malých částek. Druhým faktorem je nezaměstnanost. „Jakmile se v rodině objeví dlouhodobá nezaměstnanost, cesta na samé dno je poměrně rychlá,“ říká ekonomka.

Pozor! I pracující jsou v ohrožení

Bezdomovectví se ale podle ekonomky může týkat i pracujících. „Výdaje na bydlení tvoří významnou položku výdajů. Lidé okolo minimální mzdy nebo těsně nad ní jsou tři kroky od ztráty bydlení. Stačí krátký výpadek a už je zle,“ dodává Švihlíková.

Podle Švihlíkové to dokazuje, že mezilidská sociální síť není tak pevná, jak se nám zdá. „Jakmile jednou propadnete, cesta zpět je prakticky nemožná.“ Pozornosti by také nemělo ujít, že v ohrožení bezdomovectvím se nachází dalších 120 000 lidí.

Obce potřebují více bytů

Výzkum ministerstva zkoumal i postavení obcí a jejich přispění pomoci lidem bez domova. Jedním z výsledků je i nedostatek krizového bydlení. Každá obec by tak podle ekonomky měla mít své vlastní sociální byty.

Nejvíce bezdomovců se nachází v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, tedy v krajích se sociálními problémy. Velmi početně je ale zastoupena i Praha. Nejčastěji se bezdomovectví týká mužů. „Nejedná se ale o homogenní skupinu. Najdeme zde i ženy nebo seniory.“

Proč stagnuje italská ekonomika? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: zis , jra
Spustit audio