Ilona Švihlíková: Náš ekonomický model je založený na levné práci. Se 14 000 se ale žít nedá

11. květen 2016

Česko se chlubí malou nezaměstnaností. Podle ekonomky to má hned několik (nelichotivých) vysvětlení. Rozhodně nás ale čeká velká makroekonomická změna. Jinak zůstaneme uvězněni.

Míra nezaměstnanosti byla v dubnu 5,9 %, patříme tak k evropským zemím s nejmenším počtem lidí bez práce. „Pořád je to ale přes 400 000 lidí, a to vzhledem k růstu ekonomiky nejde brát jako pozitivní číslo,“ říká Ilona Švihlíková. Volných pracovních míst přitom pracovní úřady nabízejí kolem 120 000.

Největší poptávka je po technických profesích, řemeslech, maloobchodu, ostraze. Podnikatelské svazy ale tvrdí, že zhruba 200 000 lidí už patří do kategorie nezaměstnatelných. „Pokud je to pravda, tak je to obrovský sociální problém, který by se měl rychle řešit!“

Nabídka a poptávka tady nefunguje

Když se podíváte na uchazeče a porovnáte je s poptávkou, tak se tato čísla nějak dramatický neliší. Proč? „Jednou z možností je, že nám to sice vychází republikově, ale ne regionálně,“ myslí si Švihlíková.

Rekonstrukce náměstí v Chrasti

„Mezi další důvody patří dlouhodobě neřešené otázky bytové politiky, dopravní dostupnosti, školství a nízkou mírou odměňování v nabízených profesích,“ vypočítává. „Plat 14 000 hrubého je těsně nad hranicí minimální mzdy.“ K životu to není. „Dostáváme se na hranici pracující chudoby.“

Směšné mzdy a pracovní (ne)mobilita

Náš současný ekonomický model je založený na levné práci. Nejen u jednotlivých firem, ale i makroekonomicky. „A pokud se chceme přiblížit vyspělým zemím, tak nemůžeme být jen nějakou lepší montovnou. Jinak totiž zůstaneme na mnoho let uvězněni a nepohneme se z místa.“


Ilona Švihlíková, ekonomkaI kdyby se někdo rozhodl za prací stěhovat, tak stejně nemá kde bydlet. Rozhodně nejsem příznivcem kočování národů, jako nějakých nomádů. Navíc jsme tady dlouho neměli nějakou státní politiku bydlení!

Nemáme ani systém sociálního bydlení, většina lidí tady zvolila vlastnické, ne nájemní bydlení a vše ještě mohou zkomplikovat případné exekuce. „Všechno to jakoukoli pracovní mobilitu velmi omezuje,“ dodává Ilona Švihlíková.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Ilona Švihlíková
Spustit audio