Ilona Švihlíková: Naše civilizace žije z ropy. Nikdo na světě neví, jak ještě dlouho...

14. březen 2017

Loňský rok byl ve znamení nízkých cen ropy, teď se trh rozhýbal. Ekonomka tvrdí, že šlo o cenovou válku, která skončila až dohodou OPEC s dalšími i nečlenskými zeměmi. Co nás čeká dál?

„Máme za sebou velmi významnou schůzku v Houstonu, kde byla nálada o poznání optimističtější,“ říká Ilona Švihlíková. Zdá se, že řada investičních aktivit těžařů se pomalu obnovuje, hovoří se i o zapojení dalších zemí jako je Brazílie a Mauretánie, významným hráčem je teď i USA se svou těžbou v břidličných polích.

„Jakmile se cena ropy začala pohybovat kolem 50 dolarů za barel, byl to pro těžaře signál, aby se znovu dali do práce.“ Loni bylo oznámeno pouze 170 nových ropných nalezišť, což je nesrovnatelné s jinak běžně otvíraných 500 nalezišť ročně. Změní se někdy naše potřeba ropy a ropných produktů?


Teď cena ropy roste a až tak se o Peak Oil už nemluví. Stačila by ale jedna nehoda a zase tady tu debatu máme. Ono se to tak nějak střídá...Ilona Švihlíková

Čeká nás ropný zlom?

O Ropném zlomu (Peak Oil) se mluví už od 80. let, existují desítky studií, u kterých podle ekonomky záleží vždy na tom, jestli je vytváří geolog, nebo ekonom. Spor je o zlom, podle kterého jednoho dne vyvrcholí nejen nabídka, ale i poptávka, a ropné země si budou muset hledat jiný druh obživy.

Nikdo na světě prý nedokáže odpovědět na otázku, kolik let ještě budeme na ropě závislí. Geologové bývají skeptičtější, z ekonomických kruhů plyne často až nemístný optimismus. „Naše ropná infrastruktura je všude, budovali jsme ji mnoho dekád, pokud se rozhodneme jít jinou cestou, bude to velmi drahý běh na dlouhou trať.“ Vůbec si prý neuvědomujeme, jak hodně je naše civilizace na ropě závislá. „Všichni jsme na ropě a ropných produktech doopravdy vyrostli.“

Kapalný zemní plyn?

Jako o alternativě další strategické suroviny, kterou je zemní plyn, se hovoří o zkapalněném zemním plynu. „Mluví se o tom i v EU, ale nikdo nějak nepočítá s náklady, které se pohybují v miliardách dolarů. Ceny, za které se prodává, jsou pak o dalších 30 % větší, než za klasický zemní plyn,“ dodává Švihlíková.

autoři: lup , zis , Ilona Švihlíková
Spustit audio