Ilona Švihlíková: Naše ekonomika pořád roste. Tygr je ale už na svém maximu

16. listopad 2017

Přestože analytici čekali stagnaci, třetí čtvrtletí opět vykazuje zrychlení a meziroční růst. Podle ekonomky se sešlo několik příznivých okolností. Brzy ale zasáhne centrální banka a možná i nový kabinet.

„Sešly se výjimečně příznivé domácí, ale i zahraniční podmínky, což se často nestává. Pozitivně působí i všechny složky poptávky,“ říká Ilona Švihlíková. Spotřebu domácností žene optimismus, dobrá situace na trhu práce a vývoj mezd. Pomáhá i investiční aktivita a růst ekonomiky v zahraničí.


Ve třetím čtvrtletí česká ekonomika zrychlila meziroční růst na 5 % (ze 4,7 % ve 2. čtvrtletí). Podle odhadů by HDP za rok 2017 mohl stoupnout o 4,5−5 %.

„Teď zažíváme druhou velkou konjunkturu, které předcházela dvojí recese. Postupně se ale Česko jako ekonomický tygr přehřívá. Už tady rostou ceny a nepochybně znovu zasáhne ČNB dalším zvýšením úrokových sazeb. Čekat tak můžeme i posilování koruny.“

Ekonomika se přehřívá

Podle Švihlíkové se ale pohybujeme nad svým dlouhodobě udržitelným maximem. S přehřátím ekonomiky souvisí i nedostatek pracovních míst. Navíc pomalu míří do důchodu silné ročníky. „Ne všichni opravdu odejdou. Když je trh práce napjatý, nasaje i tuto skupinu. Nevyhne se nám ale automatizace technologií.“

Svaz průmyslu a dopravy přitom tvrdí, že českým firmám chybí až 290 000 pracovníků. Řešením podle Švihlíkové určitě ale není „dovoz“ velkého množství lidí ze zahraničí. To by nám prý nepomohlo a nějaké rychlé řešení nečeká ani od nové vlády. „Než nějaký plán stihnou napsat, bude po konjuktuře,“ odhaduje.

Čekáme na nový kabinet

„Nečekám, že by i pak kabinet dělal nějaké zásadnější a strukturální změny. Spíš se pustí do věcí, které dlouho ležely. Třeba na výběr daní nebo efektivitu sociálního systému.“ Věří, že vítěz voleb bude zkoušet všechny tři pokusy o důvěru pro své menšinové kabinety.

02165855.jpeg

„Hlavně u teď malých politických stran zafunguje pud sebezáchovy. Nové volby by pro ně znamenaly politickou sebevraždu, a to i finanční. Dá se taky uvažovat o scénáři: Kdo dřív vyměkne,“ dodává Švihlíková.

autoři: lup , zis , Ilona Švihlíková
Spustit audio