Ilona Švihlíková: Potřebujeme posílit národní státy. Globalizace musí ustoupit

22. listopad 2016

Rok 2016 bychom mohli označit slovem populistický. Strany s tímto přívlastkem uspěly v Německu i jinde. Britové si odhlasovali vystoupení z EU. A v USA vyhrál Donald Trump. Zažíváme návrat k národním státům?

„Současná forma globalizace většině lidí neprospívá. A proto hledají alternativu,“ myslí si Ilona Švihlíková. Dobře je to prý vidět v USA, kde sice globalizace vznikla, ale vydělávali na ní jen ti nejbohatší. „A Donald Trump vyhrál s heslem: America first. Tedy že ze všeho, co se bude dít, musí mít Američané prospěch.“

V Americe je jídlo na příděl

„Ve Spojených státech je dnes obrovská ekonomická nerovnost. Nezaměstnanost je sice nízká, ale na trhu práce je stále méně lidí – ostatní jsou mimo. 47 milionů Američanů například odebírá potravinové lístky, protože se nemohou uživit,“ popisuje ekonomka.

Reaganovské déjà vu

Trump proto slibuje vypovědět nevýhodné obchodní dohody, zdvojnásobit ekonomický růst a vrátit do země pracovní místa. „Je to takové reaganovské déjà vu: politika snižování daní pro korporace, deregulace v energetice, soběstačnost. Snaží se otočit kolem času zpět do 80. let, ale obávám se, že svět už je dnes někde jinde.“

Místo lidí roboti

Mnoho amerických firem sice už dnes z Číny odchází zpět do USA, najíždí ale na plně automatizovanou výrobu. Větší potenciál pro tvorbu pracovních míst vidí Švihlíkova spíš v obnově zanedbané infrastruktury, do které se desítky let neinvestovalo. Na tom se vzácně shodují levicoví i pravicoví ekonomové.

autoři: zis , Ilona Švihlíková , ert
Spustit audio