Ilona Švihlíková: Samoživitelky denně řeší, jak se uživit. A stát jim vůbec nepomáhá

13. březen 2015

Jak je to s dorovnáním mezd mezi pohlavími? Je vůbec reálné, aby ženy a muži měli stejné platy? A proč jsou hlavně samoživitelky na hranici chudoby?

Německá ministryně zaměstnanosti chce uzákonit, stejné platy pro muže a ženy. Pokud s tím nic neuděláme, tak se ženy dorovnání dočkají až někdy v roce 2084. Alespoň to tvrdí statistiky.

„Můžeme předpokládat, že pokud to půjde tímto tempem, nedočkáme se nikdy. Je to boj na dlouhé generace,“ říká ekonomka Ilona Švihlíková.

Ekonomické struktury, které se dnes vžily, prostě nejsou přirozené. Vznikaly v době, kdy většinu moci (politické i ekonomické) měli v ruce právě muži.

A nepomůžou ani nové zákony

V Česku jsou v současné době na stole novely několika zákonů, které se snaží tento vztah narovnat. „Já tam našla ale jen řešení postavení žen ve vysokých pozicích, tedy v různých dozorčích radách a představenstvech. Kolik žen tam ale najdete?“ ptá se ekonomka.

Čtěte také

Stát by ale spíš měl pomáhat obrovské skupině samoživitelek. Měl by najít způsob, jak pomoci s vymáháním výživného a nezapomenout ani na zaměstnaneckou chudobu. Ta se prý z velké části týká hlavně žen. „Měli bychom se podrobně podívat na ženy, které každý den zápasí s tím, jak se uživit,“ dodává.


Ve 4. čtvrtletí 2013 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 26 637 Kč, což je o 484 Kč (1,8 %) méně než ve stejném období roku 2012. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 1,1 %, reálně se tak mzda snížila o 2,9 %.
Zdroj: www.kurzy.cz

Průměrný plat? Ten nemá nikdo z vás

Statistici před pár dny zveřejnili výši průměrného platu, na který ale žádný průměrný člověk nikdy nedosáhne. „Takové statistiky vždy vzbuzují velké emoce. Obrovské platy malého vzorku vždy průměr táhnou nahoru.“

Srovnávat je prý třeba spíš mediánovou mzdu, která už je reálnější. Podle mediánu je průměrná mzda v Česku necelých 23 000 hrubého měsíčně. „A medián ženských platů je zhruba o 4000 menší.“

A téměř nikdo ani nespoří

S tím souvisí i další trend posledních let: lidé nejsou schopni nic uspořit a žijí od výplaty k výplatě. Nejde jen o Česko, ale třeba i takové Japonsko. „Souvisí to se stárnutím celé populace, kdy lidí sahají do úspor.

V Americe se to týká obrovského segmentu společnosti. „Ti všichni nejsou schopni nic ušetřit a ještě je tento jev velmi nerovnoměrně rozložený.“


Černý čtvrtek v říjnu roku 1929, kdy došlo k velkému krachu na newyorské burze, je dodnes označovaný jako začátek celosvětové hospodářské krize.

Snad se nebude opakovat černá historie

Když se podíváme do historie, tak se prý něco podobného už stalo. „Bylo to někdy kolem let 1928, 1929. A to opravdu není dobrý signál,“ varuje Ilona Švihlíková.

Jak se Ilona Švihlíková divá na současné oslabování eura vůči dolaru, potažmo i vůči české koruně? Jak hodnotí kroky české, evropské a americké centrální banky? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Ilona Švihlíková
Spustit audio