Ilona Švihlíková: Smlouva o volném obchodu mezi USA a Evropou změní ekonomiku světa. Musíme o ní vědět víc!

4. únor 2016

Smlouva se připravuje už nějakou dobu, veřejnosti je zatím utajena. Bohužel ji zatím pořádně neznají ani ti, kteří by ji jednou měli ratifikovat. O čem se u nás naopak bouřlivě diskutuje, je návrh ministra Babiše na snížení DPH u piva.

Se schválením Transatlantické dohody o volném obchodu a investicích mezi USA a EU (TTIP) se zrovna nespěchá. Podle Ilony Švihlíkové by to ani nedoporučovala. „Jsou tam velmi citlivé nejen ekonomické, ale hlavně politické otázky. Před jakoukoli ratifikací bychom ale o nich měli dobře vědět,“ říká.

A to je právě kámen úrazu celé TTIP. A to, co už o ní víme, vzbuzuje opravdu velký odpor veřejnosti, tedy hlavně té evropské.

Logicky největší obavy plynou z arbitrážní doložky, která by umožnila soukromým firmám žalovat samotné státy, pokud provedou taková politická opatření, která ohrozí jejich budoucí zisky. Ale nejen to.

„Existuje petice, která vyjadřuje silné znepokojení občanů EU. A už teď ji podepsaly skoro tři miliony lidí!“ Hlavně z Německa, ale nejen tam. A veřejně se proti TTIP vyslovili i mnozí evropští politici.

Čtěte také

Podle ekonomky je to dobře. To, co zatím víme, ukazuje na dokument o mnoha tisících stran. Samozřejmě psaný právníky. „A už vidím politika, i takového, který se tomu bude chtít poctivě věnovat, který se ve smlouvě bude orientovat. Přitom tady rozhoduje každý detail, každá věta,“ vysvětluje.


Ilona Švihlíková, ekonomkaDohody tohoto druhu mohou změnit ekonomiku nejen jednoho ale všech států světa na mnoho let dopředu.

TTIP vlastně nepotřebujeme

Obhájci TTIP tvrdí, že by každá naše domácnost mohla ročně ušetřit 545 euro, na evropském trhu by mělo zlevnit americké zboží a zrušeno by mělo být i clo. „Osobně si myslím, že tento trh je dostatečně liberalizovaný už dnes. Největší roli tak hraje už jen pohyb kurzu mezi eurem a dolarem. A tak TTIP nepotřebujeme,“ myslí si Švihlíková.

A co levnější pivo?

Ministr financí navrhuje, jako podpůrné opatření k přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb, snížit sazbu DPH na 10 %. Má jít o pivo a nealkoholické nápoje. Koaliční partneři vzápětí začali hovořit i o stejné snížení u základních potravin.

pivo, léto, pitný režim

Ekonomka to bere ale jen jako taktický tah, který je navíc předvolební. „Takticky to opravdu chápu, ale z makroekonomického hlediska to nevítám. V sazbách DPH to udělá ještě větší chaos. Tak totiž vyčleňuje jen úzký segment ekonomiky a dělá pro specifické podmínky. To opravdu není dobře.“

A potraviny?

Pokud by mělo dojít ke změně sazby u piva, pak nápad na stejnou změnu u základních potravin neodsuzuje. „Ale vy, jako spotřebitel, od toho moc nečekejte. Dobře víte, že zvýšení DPD se projeví na cenách okamžitě, snížení ale nemusíte na své peněžence vůbec zaznamenat,“ dodává Ilona Švihlíková.

Proč je čtvrtá průmyslová revoluce rychlejší, než se kdy čekalo? Z některých odvětví by mohla úplně vymizet lidská práce. Co s těmito lidmi ale dál bude? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , kko , Ilona Švihlíková
Spustit audio