Ilona Švihlíková: Změní francouzský prezident celou Evropu? Mohl by...

11. květen 2017

Francouzské prezidentské volby vyhrál teprve 39letý proevropský centrista Macron, který získal 66,06 % hlasů. Jeho protikandidátka Marine Le Pennová vlastně vyhrála taky. Její strana totiž dostala od voličů nejvíc hlasů ve své historii.

„Podstatná část Macronova programu je věnována reformě Evropské unie a eurozóny. To je nejzajímavější právě proto, že nejde o nějaký okrajový bod. Jeho domácí plány se mi analyzují mnohem hůř. Je to až příliš zmatené,“ přiznává ekonomka Ilona Švihlíková.

Je Vpřed jen servis?

Hnutí Vpřed vzniklo teprve před rokem, program tvořili postupně, jak jejich šéfovi rostly preference. „Celou dobu taky čelí výtkám, podle kterých je jeho hnutí pouze servisní organizací k Macronově zvolení. Ne samostatná a životaschopná strana nebo hnutí.“ Je tedy vůbec hnutí Vpřed něčím zajímavé?

Na domácí půdě bude chtít velké úspory pomocí škrtů, ale taky chce stimulační balíček, taky hovoří o propouštění státních zaměstnanců. To prý moc dohromady nejde. „Druhým dechem ale říká, že by Francie měla obnovit svou mocenskou paritu s Německem.“

Jen přes mou mtvolu, říká Merkelová

Eurozóna by podle Macronových návrhů měla mít jen jednoho ministra ekonomiky a taky financí, který by spravoval významný společný rozpočet financovaný nějakou jednotnou daní. Navrhuje, aby se dluhy 19 zemí eurozóny staly společné. „Teď je totiž unie pouze měnová a ne dluhová,“ vysvětluje.

Nový prezident v kampani taky oprášil nápad na vznik Eurobondů, tedy dluhových investic. Investor by v rámci eurozóny půjčoval všem 19 zemím nějakou konkrétní částku v eurech (s předem danou jednotnou úrokovou sazbou a termínem splacení).


Emmanuel Macron bude do funkce (nejmladšího) francouzského prezidenta inaugurován v neděli 14. května.

„Je to velké množství návrhů, které ukazují prohloubení integrace. Bude ale narážet na odpor Německa před tamními volbami. Už teď Angela Merkelová tvrdí, že Eurobondy projdou jen přes její mrtvolu,“ dodává Ilona Švihlíková.

autoři: lup , zis , Ilona Švihlíková
Spustit audio