Iva Holmerová: Důchod v 65? Fyzicky pracující lidé jsou invalidní už v 55

16. září 2016

Lidé narození po roce 1965 budou mít nárok na důchod až po 65. Je to hodně, nebo málo? Podle gerontoložky je to individuální, záleží na vaší profesi.

O zastropování věku pro odchod do důchodu se dlouze dohadovala vládní koalice. „Beru to jako dohodu politiků s občany: pokud budu pracovat, mám nárok na důchod,“ říká Iva Holmerová. Rozhodnutí souvisí s demografickým vývojem naší společnosti, tedy se zvyšováním věku dožití.

„Co je ale důležité, že se taky zvyšuje naše naděje na dožití ve zdraví. Logicky tak budeme i déle pracovat, což je přirozená součást lidského života,“ připomíná gerontoložka.

Je jí ale jasné, že ti, „kteří celý život pracovali fyzicky, měli menší příjmy a jsou i méně zdraví. Kvalifikovanější lidé jsou bohatší a taky zdravější.“

Rozšiřme rekvalifikace pro lidi 50+

Paní Julii Kodýtkové je 65 let. Pracovala jako zdravotní sestra. Jako důchodkyně bere v přepočtu 900 korun měsíčně

Holmerová vychází hlavně z vlastních zkušeností, ale i ze sociodemografického statutu. Ten říká, že u většiny těžce fyzicky pracujících po 55 roku života prudce stoupá invalidita.

„Bádat tak nad nějakým obecným stropem ochodu do důchodu je jen umělý problém.“ Řešit by se prý spíš mělo rozšíření rekvalifikací právě pro ty, kteří po 50 už svou práci fyzicky nezvládají.

Kdyby totiž mohli pracovat v příbuzných odvětvích, a nemuseli hned do důchodu, bude jejich život výrazně kvalitnější. „Ten, kdo chce pracovat, by tu možnost vždy měl mít.“

Jak se dívá na plánovanou změnu povinné kvalifikace zdravotních sester? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Iva Holmerová
Spustit audio