Iva Holmerová: Máme vládní strategii boje proti demenci. Je to ale jen plán plánů

18. únor 2016

Plán Alzheimer vláda schválila 3. února 2016. Jen o tři dny později souhlasila se zákonem o vzdělávání lékařů, který geriatrii vyřadil ze základních medicínských oborů. Jak to jde dohromady?

Jak gerontoložka Iva Holmerová připomíná, prováděcí vyhláška navíc nepočítá se vzděláváním lékařů třeba v oboru gerontopsychiatrie (poruchy duše spojené se stářím) a v medicíně dlouhodobé péče. Paliativní medicína je pak sloučena s algeziologií (léčba bolesti).

Přitom se ve schváleném plánu Alzheimer hovoří o podpoře profesí, které se o nemocné starají. „Mám tak pocit, že přijímáme dokumenty, které se neberou až tak vážně. Prohlášení je samozřejmě důležité. Ale klíčové jsou konkrétní kroky! Ty ale nějak zmizely,“ zlobí se.

Tristní platy sociálních pracovníků

Podle Holmerové řada odborníků připravovala konkrétní kroky, které by mohly a měly v péči o nemocné pomáhat. „Vláda ale nakonec schválila jen takový plán plánů. Teď se jen bojím, aby neměl stejný osud jako další dokumenty, které se sice přijmou, ale pak se někam založí. Časem se upravují a upravují, až zaniknou úplně.“

Čtěte také

Schválený text neřeší například podhodnocené platy sociálních pracovníků, kteří se o nemocné starají. „Poměr mezi náročností práce a odměnou je tady opravdu tristní. Jsem ale optimistkou a doufám, že příště už nejen tento žhavý problém řešit bude,“ říká Iva Holmerová. „Máme aspoň něco.“


Podle odhadů, přesnější studie vůbec neexistují, je v Česku více než 150 000 lidí s demencí. Odhady za dalších 20 let jsou už dvojnásobné.

Jak je to jinde?

Gerontoložka v posledních týdnech mohla porovnat naši zdravotní péči s tou ve Velké Británii. Viděla i osnovy vzdělávání lékařů a sester na péči o osoby s pokročilou demencí.

„Ty naše obsahují fakta, popis nemoci, léky, projevy. V anglické ale navíc najdete vztahy, přístupy k nemocným. Snaží se uchopit jemné linky mezi nemocným a pečujícím, což je méně uchopitelné ale nesmírně důležité. A i jako princip výchovy lidí celé společnosti.“

Jak se Iva Holmerová dívá na šikanu na školách, a to nejen studentů mezi sebou, ale i učitelů? Odkud se bere hrubost a násilí mezi námi? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Iva Holmerová
Spustit audio