Iva Holmerová: Nové lékaře stále vzděláváme jako v minulém století

16. březen 2016

Evropská populace stárne. Mění se i katalog zdravotnických profesí. Podle gerontoložky si to ale naše vláda dvakrát nepřipouští. Alespoň to není vidět třeba na podpoře oborů následné péče.

„Nějak nepočítáme s tím, že se nám mění vzorce nemocnosti,“ říká Iva Holmerová. Nemoci, na které se v minulém století běžně umíralo, dnes umíme zvládnout, ale ne úplně vyléčit. Nemoc pak potřebuje jiný druh odborné péče (rehabilitaci, léčbu bolesti, gerontologii, sociální péči apod.)

„My tady ale nové lékaře stále vzděláváme jako v minulém století. Sice máme opravdu skvěle zvládnutou akutní zdravotní péči, ale následná péče opravdu kulhá.“ Může za to prý i sebestřednost akademické medicíny. Věnuje se pouze atraktivním oborům, ne následné péči.

„Ta už nemá tak skvělé výsledky,“ připouští Holmerová. „Pro pacienta je ale opravdu nesmírně důležitá.“ Třeba člověk s úrazem mozku se díky nejmodernější akutní péči dostane z nejhoršího. Na následné péči fyzioterapeuta ale už je, aby se naučil znovu chodit a mluvit a stal se zase nezávislým.

Čtěte také

Nový registr? Proč ne

Novela zákona o zdravotnických službách by měla rozšířit funkčnost Národního zdravotnického informačního systému. Nový registr by měl zajistit transparentnost. Jeho odpůrci ale tvrdí, že vznikne jen další Velký bratr. „Já osobně bych se ho nebála. Transparentnost nám tady opravdu chybí.“

Kybernetická bezpečnost

Dnes registr dobrovolně plní pouze lékaři, ne už pojišťovny. „Bylo by dobré, aby ten, kdo do registru nahlíží, taky viděl, že za poskytování stejné péče jsou různí poskytovatelé ohodnoceni různě,“ upozorňuje Holmerová. O zabezpečení citlivých údajů se nebojí.

Je mezi stresem a nemocí spojitost? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Iva Holmerová
Spustit audio