Iva Holmerová: Platy v sociálních službách jsou u nás katastrofální

22. březen 2017

Sociální pracovníci dnes utíkají kvůli nízkému platu do jiných oborů. Pro spoustu z nich je výhodnější sednout si dokonce v hypermarketu k pokladně. Jaké to bude mít následky?

„Co se týká platových podmínek, je situace u nás katastrofická. A myslím, že nenadsazuji,“ konstatuje gerontoložka Iva Holmerová. Dodává, že v sociálních službách pracují převážně ženy, a to v nelehkých podmínkách.

Raději k pokladně

„Platové podmínky v hypermarketech jsou daleko lepší. V sociálních službách tak logicky ubývají lidé a upřímně, nedivím se jim. Jejich práce je fyzicky i psychicky náročná a společensky nedoceněná.“

Jaké budou důsledky, pokud tato situace bude pokračovat? „Takové, jaké už to začíná mít: nedostatek pracovníků a zhoršenou péči.“ K té bude podle gerontoložky docházet na odděleních, která jsou nejméně atraktivní pro personál: tedy pro chronicky nemocné a seniory.

Eutanazie, ano či ne?

S tím nepřímo souvisí i často diskutovaná otázka eutanazie. V naší poslanecké sněmovně se nedávno konal seminář k návrhu zákona o tzv. důstojné smrti. „Je to taková technická norma o tom, jakým způsobem. Ale já si myslím, že to není předmětem diskuse v naší společnosti. Měli bychom se spíš zabývat tím, zda je to vůbec možné.“

Společnost by se starat měla

Na druhou stranu zdůrazňuje, že diskuse v podmínkách, kdy není zajištěna kvalitní péče zejména pro staré pacienty a chronicky nemocné, není v naší společnosti na místě. „Měli bychom mít jistotu, že eutanazie nebude zneužívána vůči lidem, o které se společnost nestará. A starat by se měla,“ uzavírá gerontoložka.

Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: zis , eh
Spustit audio