Iva Holmerová: S mladými lékaři se u nás zachází jako s tovaryši

10. říjen 2014

Čeští lékaři odcházejí do zahraničí. Někdy za zkušenostmi. Někdy se ale zkušení odborníci už nevrátí. Je problém v českém lékařství, nebo je za plotem v zahraničí tráva zelenější?

Podle nejnovějších čísel lékařské komory odešla letos téměř pětina čerstvých absolventů našich lékařských fakult pracovat do zahraničí. Jedná se o největší číslo od roku 2011, kdy proběhla akce Děkujeme, odcházíme.

Do ciziny stále častěji odcházejí i zkušení lékaři. Podle docentky Ivy Holmerové čísla nemusejí být jednoznačná. „Mladí lidé za hranicemi čerpají nové zkušenosti, je to dobré pro jejich další růst. Když se vrátí do Čech, přinesou s sebou spoustu nových poznatků,“ říká.

Nekonečné vzdělávání

Jedním z důvodů odchodu je i příliš dlouhý proces vzdělávání lékařů, které je podle Holmerové navíc „strastiplné“. „Mám pocit, velká zařízení se k mladým lékařům chovají jako k tovaryšům,“ říká.

Čtěte také

Mladí lékaři si dnes také stěžují na nedostatečné ohodnocení nebo dlouhou pracovní dobu. V rámci předatestační přípravy jsou jim navíc nabízeny kratší úvazky, než doopravdy pracují. „Není to zcela systémové, ale slyšela jsem to od několika kolegů,“ říká.

Flexibilita i průchodnost

Systém vzdělávání ovšem v Česku je efektivní. „Kdo to vydrží, je nakonec jak vzdělaný, tak otužilý,“ myslí si Holmerová. Systém by ale měl být flexibilnější. To znamená přizpůsobit se podmínkám praxe nebo školitelů i školenců.

Problém je také v malé průchodnosti oborů. „Zde se projevuje jakási soutěživost. Každý si chrání své políčko a nepřipouští žádné další obory,“ dodává ředitelka gerontologického centra.

Chirurgů máme už dost

Podle Holmerové by náš vzdělávací systém měl správně reagovat na to, co naše populace skutečně potřebuje. Momentálně to jsou „méně populární“ obory jako paliativní medicína nebo medicína dlouhodobé péče.

„To jsou obory zabývající se spíše chronickými nemocemi. Tyhle obory nepotřebují další překážky, potřebují usnadnění a podporu,“ říká Holmerová.

Co si Holmerová myslí o naší zdravotní gramotnosti? Jaké jsou trendy v dlouhodobé medicíně? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , jra , Iva Holmerová
Spustit audio