Iva Holmerová: To je snad jen zlý sen! Ministerstvo už nechce geriatrii mezi lékařskými specializacemi

18. červen 2015

Péče o seniory a lidi s demencí je výzvou pro všechny. Tedy skoro pro všechny. Současné vedení ministerstva zdravotnictví ale asi takový názor nesdílí. Alespoň podle návrhu zákona o lékařských specializacích.

„Dostal se mi do ruky materiál ministerstva a je to snad zlý sen. Uvažuje totiž o tom, že by geriatrie nebyla mezi základními lékařskými specializacemi,“ říká gerontoložka, tedy lékařka medicíny stáří, Iva Holmerová.

Už to, že je v Česku jen 440 gerontologů, je neskutečně málo. Ale takto jich bude ještě méně. „Mezi uznanými obory jsem přitom našla plastické chirurgy. Nic proti nim, ale geriatrii jsem nenašla,“ říká.

Snad to je jen omyl

Stále ale věří, že to je jen omyl a ministerstvo změní názor. Podobně už o zachování svého oboru museli intervenovat až u tehdejšího premiéra Topolánka. Bylo to mezi lety 2006 až 2009, kdy byl ministrem zdravotnicí Tomáš Julínek.

Čtěte také

„Opravdu nevím, co k tomu ministerstvo vedlo. Možná že jde jen o zjednodušení vzdělávání lékařů. Naše populace ale stárne a geriatrie je opravdu významný obor. Jen je ho třeba víc rozvíjet a vzdělávat víc lékařů. Ne naopak.“

Máme lidi s demencí léčit?

Pokud ale jde o záměr, tak nebude mít kdo léčit nejen nemocné seniory, ale třeba lidi s demencí. Už dnes tady totiž panuje názor, a to i v některých odborných lékařských kruzích, že to smysl nemá.

„Vím o tomto názoru. Je to dlouholetý postoj akademické medicíny. Jako kdyby se medicína této oblasti vůbec netýkala. Ale to je velký omyl.“

Paliativní medicína je taky opomíjená

Velmi často totiž lékaři pomíjí odbornou, paliativní funkci. „Na jedné straně se učíme člověka zachraňovat, na druhé rezignujeme a lidí s demencí odesíláme zpět třeba do České Alzheimerovské společnosti s tím, že už mu žádné léky nemůžeme napsat.“


Každý nemocný s pokročilou demencí potřebuje dostat kvalifikovanou, a to nejen pečovatelskou pomoc. Je v každé fázi jeho nemoci jiná, ale o to důležitější.

Podle lékařky má ale obrovský význam podpora a řešení příznaků i u pokročilé demence. Hlavně v oblasti bolesti, kterou lékaři velmi často opomíjejí, a to i u dalších psychických onemocnění.

Velkou roli tak hraje paliativní léčba. „Tu je tady třeba rozšířit. A je to stejně krásná a vítězná medicína, jako je ta život zachraňující. Jen to mnozí kolegové zatím nevědí,“ dodává.

Nevzdáme to!

„Musíme tuto vysoce odbornou péči vrátit z oblasti, do které byla vysunuta, tedy pouze do sociální pomoci. Přitom demence je vždy soborem jednotlivých příznaků, vždy důsledek nějakého onemocnění. Je to terminální, vážné a život zkracující onemocnění,“ vysvětluje.

senior

Jak se dívá na projekt sdružení Život 90, který upozorňuje na násilí páchané na seniorech? A co to je projekt Vážka? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Iva Holmerová
Spustit audio