Iva Holmerová: Výsledek brexitu mě zaskočil. Zklamal mě i exstarosta Londýna Johnson

24. červen 2016

Lidé v britském referendu rozhodli pro odchod z EU. Pro brexit nakonec hlasovalo 51,9 %, pro Evropu 41,8 % registrovaných voličů. Rozhodli hlavně Angličané a Velšané.

„Výsledek brexitu mě překvapil, rozesmutněl a zaskočil,“ přiznává gerontoložka Iva Holmerová. „Usínala jsem přitom s mírným optimismem. Mám Evropu moc ráda. I přes její byrokracii je to místo spolupráce, prosperity a míru.“ Zklamáním pro ni byl exstarosta Londýna Boris Johnson.

Ten totiž překvapivě nepodpořil svého stranického šéfa Davida Camerona. Cameron dnes po 9. hodině oznámil, že v říjnu rezignuje na funkci premiéra. „Chování Johnsona bylo pro mě nefér,“ říká Holmerová.

Vysoká volební účast se dala čekat

Referendum mělo 72% volební účast. „Ostrované jsou velmi angažovaní. Velmi rádi se podílejí na správě země. I na komunální a komunitní úrovni. Jsem přesvědčena, že všichni svou volbu dobře promýšleli a brexitem opravdu žili,“ myslí si Holmerová. V Británii má dceru a kolegy.

Čtěte také

Kampaň hodnotí jako „britskou“. „Byla zdvořilá, konstruktivní a bez zbytečných a osobních emocí s respektem i k opačnému názoru.“ Pro vystoupení z EU po téměř 40 letech rozhodlo 17,4 milionu lidí. V každé ze čtyř zemí se ale volilo jinak. „Třeba Severní Irsko je dnes velmi aktivní země v rámci EU.“

Samostatné Irsko?

Už se objevily hlasy volající po referendu o vystoupení Irska ze Spojeného království. „Tendence k mírovému a klidnému rozdělení království jsou viditelné už déle. Něco jako rozdělení Československa. Naposledy se to tak povedlo Norsku a Švédsku.“ Připomíná ale i hrůzy při dělení Jugoslávie.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , Miroslav Dittrich , Iva Holmerová
Spustit audio