Ivan Hoffman: 1. máj se vyvinul v univerzální svátek, kdy kdokoli demonstruje proti čemukoli

2. květen 2016

Svátek práce letos připadl na neděli. Možná i proto nedemonstrovalo v ulicích měst až tolik lidí, na jaké jsme v minulých letech byli zvyklí. Přesto se sešly tisíce. Hlavně v Praze.

„První máj je zvláštní svátek, který se časem vyvinul ve svátek univerzální,“ říká Ivan Hoffman. Dnes každý demonstruje proti čemukoli, logicky ho tak milují politici nejrůznějších názorových směrů.

Proti všem(u)

Včera jste se tak mohli připojit k anarchistům, kterých bylo asi 70. Proti xenofobii a daňovým rájům protestovalo podle agenturních zpráv asi 250 lidí. A proti nelegální migraci 400. Sešli se ale i příznivci ČSSD, KSČM nebo ODS. Nejpočetnější skupinou tak byli asi turisté a výletníci.

„Všechny mítinky mají docela malá publika. Kdyby je netočily televizní kamery a nefotili novináři, tak o nich vlastně nikdo neví,“ říká komentátor. „Rychle přibývá těch, kteří prvomájové průvody znají už jen z vyprávění. Ale už tehdy to bylo zvláštní: slavili jsme práci, která ale byla pro všechny povinná.“

Blok proti islámu mění logo

Na Letné se sešli i příznivci Bloku proti islámu Martina Konvičky. Podle dnešních zpráv v tisku ale strana chce pod tímto názvem skončit. Podobat by se měla německé Alternativě pro Německo (AfD), možná i pod podobným názvem.

Demonstrace Bloku proti islámu na 1. máje

„Pokud někdo změní logo, neznamená to, že se vyváže z nepříjemných vět, které prohlásil. To se s ním potáhne donekonečna,“ říká Hoffman. „Aby takové hnutí mohlo být masové, musí lidi oslovovat kultivovanou formou. Teď se spojili kvůli aktuální krizi a vyhrocené situaci.“ Chybí jim prý prodiskutovat i další témata.

Stárnoucí KSČM

Mezi všemi protestujícími jste nejčastěji mohli vidět mladé tváře (kromě setkání KSČM). Mládež má prý přímo v popisu práce sledovat, co se kde děje. „Mají život před sebou. Jsou ke změnám otevření a logicky mají i silný názor. A to je dobře,“ dodává komentátor.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: iho , lup , kko
Spustit audio