Ivan Hoffman: ANO a ČSSD na sebe budou cenit zuby. Ale vkusně

16. březen 2015

Sjezd ČSSD posílil pozici předsedy Bohuslava Sobotky. Při obhajobě své dosavadní funkce získal v pátek 85 % hlasů. O čem to svědčí?

Podle komentátora Ivana Hoffmana to není nic překvapujícího. „Sjezd dopadl, tak, jak to všichni očekávali. ČSSD je stranou, která je ve slušné kondici a klidný sjezd je toho odrazem.“

Tohle politické uskupení sází podle něj na to, že v zemi momentálně není poptávka po změně. „Vsadili na jistotu.“ Přesně to udělalo i ANO.

Sobotka se na sjezdu sice pustil do Andreje Babiše, ale podle Ivana Hoffmana se jedná o nevinné kočkování. „Vymezit se musí, ale společných zájmů mají hodně.“ Jak říká, ANO a ČSSD na sebe budou cenit zuby, ale vkusně. Stabilita vlády je pro ně důležitá.

Čtěte také

Demokracie pokulhává

Češi jsou podle průzkumů velmi spokojeni se stavem demokracie. Nejsou ale spokojeni s tím, že nezajímají politiky. „Jen jeden člověk z 10 si myslí, že může ovlivnit politiku.“ Vyplývá z toho bezmocnost občana, který si myslí, že je tady do počtu, soudí komentátor.

Podobné je to překvapivě i v USA, kde se teď největší přízni těší armáda. „Jisté je, že v armádě bývá systém a pořádek. Pro občany je to jednodušší, než věřit v pytel blech, kterým jsou zákonodárné orgány.“

V Americe klesá i důvěra v média. „Jedná se o korporátní média, tedy ta, která jsou někým vlastněna.“ Hodí se tady přísloví, že koho chleba jíš, toho píseň zpívej a je to předobraz toho, co dorazí později do Evropy.

Někdy je lepší dělat mrtvého brouka

Po Čechovi, kterého v Libyi unesli ozbrojeni z organizace Islámský stát, pátrá Inerpol. „Ta situace nevypadá dobře. Na druhé straně není nikdo, kdo naslouchá."

Situaci v Libyi nikdo dlouhodobě nesledoval. Mezitím se stala zemí, kde se žije špatně a Evropa čeká velký příliv uprchlíků z této země. „"Zpětně si myslím, že nebyl vůbec dobrý nápad tu zemi rozvrátit. Evropa na tom žádným způsobem nevydělala. Ten export demokracie se vůbec nepodařil a on se ani podařit nemohl." Podle Ivana Hoffmana někdy možná platí pravidlo, že je lepší do věcí nevrtat.

O čem hovoří průzkumy ve spojitosti s Vladimírem Putinem a situací na Ukrajině? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , eh
Spustit audio