Ivan Hoffman: Babišově firmě ANO vyhrálo volby profesionální personální oddělení

10. říjen 2016

Krajské volby a první kolo voleb do třetiny Senátu ovládlo hnutí ANO. Největší rány si líže ČSSD. To nečekal nikdo.

„Že voliči až tak upřednostnili hnutí Andreje Babiše nad Bohuslavem Sobotkou, mne opravdu překvapilo,“ říká Ivan Hoffman. ANO vyhrálo v 9 ze 13 krajů, ČSSD jen v Jihočeském kraji a na Vysočině (dosud přitom měli 11 hejtmanů). V Libereckém kraji obhájili vítězství z minulých voleb Starostové pro Liberecký kraj. Ve Zlínském kraji triumfovala KDU-ČSL.

Marketing zafungoval

Komentátor se domnívá, že to byla „zkouška“, kdo za rok ovládne Poslaneckou sněmovnu a ČSSD získala čas na vnitrostranické i marketingové změny. „Babiš nevyhrál proto, že má geniální recept pro kraje. Ale jeho firma hnutí ANO má profesionální personální oddělení,“ myslí si Hoffman.

Ostatní zavedené politické strany dávají na kandidátky zasloužilé straníky, ANO ale lidi, kteří jako politici nevypadají už od pohledu. Taky dokáže těžit z úspěchů vlády, co se dá (na rozdíl od ČSSD). Stylizují se do opozice, a to v rámci vládní koalice. „Babiše je přijatelný pro pravicového i levicového voliče. To se jen tak někomu nepovede.“

 

Změnu stejně nikdo nechce

Babiš tak prý staví hlavně na neschopnosti ostatních, kteří zase tvrdí, že na nich jen parazituje. „ANO ale neudělalo nic jiného, než že vytipovalo největší společenskou poptávku a jde jí vstříc.“ Voliči tak nehlasovali pro změnu.

Tu podle Hoffmana nikdo vlastně ani nechce. Odmítá, že by za výsledky mohla nízká volební účast. „Do krajů totiž chodí volit asi stále stejní lidé, kteří se rozhodují podle celostátních témat.“

Je čas na změnu ústavy, případně na zrušení krajů? Jak komentuje názory prezidenta Zemana na výsledky voleb? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio