Ivan Hoffman: Česko povinnou vojenskou službu nepotřebuje. Profesionálové stačí

22. prosinec 2014

Mladí muži v České republice už dekádu nenastupují na vojnu. Místo toho má naše země pouze profesionální armádu. Je to dobře nebo špatně? Ubráníme se?

Před deseti lety se vrátili poslední vojáci ze základní vojenské služby. Od té doby už vojna povinná není. Je tedy dobře, že máme pouze čistě profesionální armádu? Podle Ivana Hoffmana ano. „K rozhodnutí došlo na základě zralé úvahy,“ myslí si.

Vojenská služba se postupně zkracovala a sami vojáci říkali, že za krátký čas není možné vojáka pořádně vycvičit. „Navíc armáda stála spoustu peněz,“ říká Hoffman.

„Systém se od vojenské povinnosti posunul k tomu, že kdo vojnu vnímá jako poslání, tak se stane profesionálem,“ dodává.

Vojna není pro všechny

Podle Hoffmana je vojna pro lidi, kteří mají rádi určitý pořádek, dril, zbraně, dostávání rozkazů i trochu násilí. „Mírumilovní lidé alespoň nejsou nyní nuceni trávit na vojně čas.“

Čtěte také

Starší generace má tendenci vzpomínat na vojnu přes hezké zážitky a historky. Může to vypadat, že vojna byla vlastně velká zábava a dnešní mladá generace přišla o spoustu legrace. „Popravdě to je jen zkreslený pohled na minulost. Byly to také zabité dva roky života a spousta temných zkušeností,“ připomíná komentátor.

Koho brání NATO?

Přechod na profesionální armádu tak nikomu neuškodil. Podle Hoffmana navíc Česká republika v současnosti disponuje ideálním počtem vojáků. Více jich prý nepotřebuje. „Kolektivní obrana už totiž není úplně obranou. NATO v řadě akcí volí spíše preventivní útok.“

„Určitě bychom se kolektivní obrany měli zúčastnit, ale nejsem si jistý, jestli je v našem zájmu obrana někde na letadlových lodích po celém světě,“ hodnotí.

Hoffman by armádu nebudoval ani z dalších důvodů. „Když ji jednou vybudujeme, tak hrozí, že ji použijeme. Je to jako mít doma zbraň. Navíc v historii jsme měli silné armády, ale stejně jsme nakonec republiku nebránili,“ připomíná.

Jaký byl Václav Havel a jak na něj Hoffman vzpomíná? Jak pokračuje ukrajinská situace? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , Miroslav Dittrich , jra
Spustit audio