Ivan Hoffman: Čistky? Andrej Babiš sice kritiku vyslechne, pak ale udělá přesný opak

26. únor 2018

Spěje povolební jednání ke konci? Mohla by nám vládnout koalice hnutí ANO, ČSSD s podporou komunistů? A co smí vůbec dělat vláda v demisi?

Ministři v demisi se v personálních změnách docela „ohánějí“. O křeslo přišli šéfové dvou nemocnic, CzechInvestu a naposledy generální ředitel České pošty. Kabinetu v demisi taky hodně vadí služební zákon a už taky jednal o uvolnění pravidel pro jmenování a odvolání náměstků.

„Těch zásahů, které dělá vláda Andreje Babiše, je opravdu dost. Nechce se ohlížet na zvyklosti minulých vlád, a na to taky všechno vsadil,“ myslí si komentátor Ivan Hoffman. Většina opozičních stran totiž jednání Babišových ministrů kritizuje. Mandát od prezidenta má pouze k vyjednávání o nové vládě.

„Čistky“ vlády bez důvěry

„Vsadil ale na to, že by na tomto způsobu chování mohl vydělat. Jestli je ta úvaha správná, těžko říct. To bude hodnotit pouze volič.“ Babiš tak dnes kritiku vyslechne, všechno odkývá, ale nakonec podle Hoffmana stejně udělá přesný opak s tím, že je tady přece tolik rozdělané práce, která nesnese odkladu.

Některé parlamentní strany se k němu ale přidávají a hlasují o nových zákonech. Ústava totiž dává prostor prezidentovi, jestli po volbách nechá vládnout vládu, která důvěru ztratila, nebo tu, která jí ještě nezískala. „Prezident upřednostnil nový Babišův kabinet jen proto, že přece nikdo nechce, aby dál vládl kabinet Bohuslava Sobotky. Je ale otázka, jestli to opravdu nikdo nechtěl.“

Čekalo se na ČSSD

Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČSSD

Až do minulého víkendu se čekalo na sjezd ČSSD a jejich nové vedení. Čerstvý předseda Jan Hamáček dostal mandát k jednání o vstupu do koaličního kabinetu, ale bez trestně stíhané osoby. Pokud se dohodnou na programových prioritách, pak by mohla vzniknout koaliční vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM.

„Komunistům dosud hrálo do karet, že po roce 1989 nemuseli dělat vůbec nic. Jejich voliči jim ten hlas dali pokaždé, tedy až do loňského podzimu. Teď pochopili, že když v tom budou pokračovat, další volební výsledek bude ještě horší. Zahrají tak roli státotvorné strany a podpoří něco, u čeho vlastně sami být nechtějí, a získají si nové sympatie. To má logiku.“

Prezidenta měli vypískat

A co si Hoffman myslí o prezidentově doporučení ČSSD pouze „náměstkovská křesla“? „Byla to docela drzost. Divím se, že ho za ta slova nevypískali. Pokud chce být Sociální demokracie součást nové vlády, musí mít samozřejmě i křesla ministrů. Neumím si vůbec představit, že by se spokojili s touto ponižující rolí. Možná, že to byl od prezidenta jen vtip.“

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio