Ivan Hoffman: Co vadí Britům na EU? To, co vadí i mně

20. červen 2016

Dnes není nikdo, kdo by si myslel, že stav EU je dobrý. Co bude výsledek britského referenda znamenat pro Brity? A co pro zbytek EU?

Co vadí Britům na Evropské unii? „Asi to, co vadí i mně. To, že se Evropská unie vzdala svého původního programu. Že ztratila svého ducha. Že direktivně vstupuje do života lidem i tam, kde by nemusela. Že jde spíš o manipulaci evropských spotřebitelů nevolenými elitami než o evropanství,“ říká Ivan Hoffman.

Technologie moci EU

Vliv Bruselu podle komentátora už moc společného s demokracií nemá. „Je to technologie moci. Způsob, jak vyvážit zájmy tak, aby všichni ještě poslouchali, ale aby ti, kteří mají moc, ji měli ještě větší. A Britové jsou na to citliví.“

V konečné volbě o Brexitu u těch ještě nerozhodnutých bude hrát roli vražda poslankyně Jo Coxové: „Převáží odpor vůči agresivitě, vůči násilí, vůči střelbě, vůči vraždě.“ Výsledky referenda ale pro zbytek Evropy podle Hoffmana nic nezmění.

Svět půjde dál

„Když Britové zůstanou, budou trvat na reformách. Když odejdou, reformy se urychlí, protože to bude příklad pro ostatní,“ odhaduje Hoffman. „Dnes není nikdo, kdo by tvrdil, že současný stav EU je dobrý.“

Co se ale změní pro Brity? Může být Británie vojensky a ekonomicky součástí Evropy i bez bruselské regulace? „Určitě ano,“ dodává komentátor.

autoři: iho , zis , rota
Spustit audio