Ivan Hoffman: ČSSD by měla Altnerovi konečně zaplatit. Hledání kliček není správné ani chytré

25. duben 2016

ČSSD obrací stranickou rétoriku. Bohužel k horšímu. Dluhy se musí platit. I když jde o lichvu.

ČSSD dělá vše proto, aby nemusela svému bývalému právníkovi Zdeňkovi Altnerovi zaplatit dluh 338 milionů korun. A to přesto, že o tom po 16 letech pravomocně rozhodl soud. „Patřím k těm, kteří si myslí, že to v pořádku není a ani to není chytré,“ říká komentátor Ivan Hoffman.

Připomíná změnu stanoviska ČSSD. Nejdřív předseda Bohuslav Sobotka tvrdil, že zaplatí. „Je ale vidět, že s tímto názorem uvnitř neuspěl a dnes se jeho rétorika diametrálně změnila.“ Teď strana nechce zaplatit za žádnou cenu. Hledá proto všechny možné důvody, právní kličky a způsoby, jak to neudělat.

Dluhy se musí platit

„To je ale likvidační. Věří totiž jen v sílu marketingové kampaně. Ne ve svůj politický program.“ Se Zdeňkem Altnerem podepsal před 16 lety smlouvu o soudním zastupování ve věci vlastnictví k Lidovému domu tehdejší předseda Miloš Zeman.


Ivan HoffmanJe tak vidět, že naši politici nedělají politiku pro lidi, ale pro peníze. A když o ně přijdou, politika pro ně nemá smysl. Obávám se, že je to takto jednoduché.

„Dluhy se podle Sobotky musí platit, ale oni si prý nic nepůjčili. To mě připadá také zvláštní, neboť na jeho práci vydělali celou miliardu.“ Kdyby zaplatili hned, nemusela se dlužná částka dostat do těchto astronomických výšin. Nejde ale o lichvu? Vždyť původně strana právníkovi dlužila jen asi 18 milionů?

Je Altner lichvář?

„Jednoznačně to lichva je, a vzácně se na tom shodují i všichni právníci. Ale je třeba říct, že v době, kdy byla smlouva podepsána (v roce 2000), tady byla úplně jiná mentalita, neexistovali exekutoři. Tehdy se běžně říkalo, že tady platí jen blbec,“ říká Hoffman.

Vytvářela se tady nová vrstva bohatých lidí, a když chtěl mít advokát Altner šanci uspět, musel smlouvu takto přísně formulovat. „Dnes je jiná doba, ale tehdy byla taková smlouva přiměřená,“ dodává komentátor.

Lidový dům v Praze

Na scéně je nový návrh na exekuci

Boj mezi ČSSD a Altnerem se koncem minulého týdne dostal znovu k soudu. Právník podal na ČSSD exekuční návrh, ta zase chce zaplatit pouze jeho věřitelům (zhruba 20 milionů). Podle komory exekutorů by se tak dluh mohl zvýšit o další čtyři miliony.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

Čtěte také

Spor o odměnu za soud o Lidový dům
autoři: iho , lup , Miroslav Dittrich
Spustit audio